Pogođen avion Vagnera iznad Artjomovska, pilot izveo čudo

13.02.2023

23:23 >> 23:24

1

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Pogođen avion Vagnera iznad Artjomovska, pilot izveo čudo
Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Daniel Cole/Alexei Alexandrov

Sukob u Ukrajini je ušao u 355. dan.

Najteže borbe vode se kod Bahmuta i Zaporožja.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorio je Ukrajince da je još rano proglasiti pobedu na "energetskom frontu“, iako se uspešno obnavljaju sistemi za proizvodnju struje.

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da je Kijevu hitno potrebno zapadno oružje. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, s druge strane, istakao je da su američki zvaničnici priznali da stoje iza eksplozija na Severnom toku.

Najvažnije činjenice

U toku je 355. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.00 - Hvala na pažnji

Najnovije informacije o stanju u Ukrajini pratite sa nama i sutra.

23.59 - Pogođen avion Vagnera iznad Artjomovska


Avion Su-24 grupe Vagner pogođen je sistemom PVO iznad Artjomovska (Bahmuta).

Foto:Profimedia
 

 


- Pilot je izveo čudo, spustio je zapaljenu letelicu na zemlju, nakon što je u potpunosti izvršio borbenu misiju. Trenutno tehničari popravljaju letelicu. Pilot je car. Svaka mu čast - saopštio je osnovač Vagnera Evgenije Prigožin.

U pitanju je Su-24 kojim je ranije Prigožin leteo u zoni specijalne operacije.

22.15 - Zaharova otkrila koji je pravi cilj Zapada prema Srbiji: Znamo šta Vašington želi

21.30 - Ukrajinci koriste novu posebno opasnu vrstu municije

Ukrajinska vojska koristi kod Ugljedara novu posebno opasnu municiju, rekao je dopisniku Sputnjika komandant Mobilne medicinske grupe Specijalne medicinske jedinice (MOSN) Oružanih snaga Rusije.
 
Prema njegovim rečima, u poslednje vreme primljeno je više pacijenata koji imaju rane iste veličine. Vojni lekar je istakao da su ranjeni ovakvim granatama među najtežim. On pretpostavlja da municija dolazi iz zapadnih zemalja.

21.09 - Zaharova: Uredba o prodaji konfiskovane ruske imovine je "potpuna pljačka"

Odluka ukrajinskih vlasti da usvoje uredbu kojom se reguliše prodaja zaplenjene ruske imovine u toj zemlji je potpuna pljačka, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

- Pod plaštom poboljšanja stanja u zemlji, koje su, inače, sami izazvali, kijevski režim se bavi eklatantnom pljačkom, nadmašujući čak i svoje zapadne mentore, koji uzalud pokušavaju da smisle neku pravnu formulu za prisvajanje ruske imovine - rekla je Zaharova.

21.02 - Ukrajina šalje dodatne snage u 

Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin)


Ukrajinska komanda šalje dodatne snage u Artjomovsk (Bahmut), za koji se vode žestoke borbe u Donbasu, rekao je Sputnjiku borac grupe „Vagner“.

- Uglavnom se dovode mobilisani. Njihov glavni zadatak je da nas ubiju što više - rekao je on.

Prema njegovim rečima, ukrajinska komanda nastavlja sa prebacivanjem opreme i naoružanja na ovaj sektor fronta. On je pojasnio da se to uglavnom dešava noću.

20.36 - Ruski ombudsman traži od ukrajinskog kolege pomoć za prevoz dece u Rusiju

Ruski ombudsman za ljudska prava Tatjana Moskalkova zatražila je od ukrajinskog kolege Dmitrija Lubinca da pomogne u transportu dvoje dece u Rusiju kako bi tamo živeli kod rođaka nakon što su njihovi roditelji uhapšeni u Odesi pod optužbom za proruske aktivnosti.

18:33 - Ukrajinska vojska koristi kod Ugljedara novu posebno opasnu municiju 

Ukrajinska vojska koristi kod Ugljedara novu posebno opasnu municiju, prenosi Sputnjik.

Komandant Mobilne medicinske grupe Specijalne medicinske jedinice (MOSN) Oružanih snaga Rusije rekao je da je u poslednje vreme primljeno više pacijenata koji imaju iste rane, iste veličine. Vojni lekar je istakao da su ranjeni ovakvim granatama među najtežim. On pretpostavlja da municija dolazi iz zapadnih zemalja.

16.42 - Putin: Sigurno ćemo pobediti

Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa liderom Komunističke partije Rusije Genadijem Zjuganovim, koji se dotakao teme borbe protiv nacizma, kao i pozicije Evrope i SAD, izjavio je da je uveren da će Rusija pobediti. 

- Moramo da pobedimo i pobedićemo - rekao je Zjuganov govoreći o politici SAD i Evrope, borbi protiv nacista i fašista.

- Tako će i biti - odgovorio je na to Putin.

Vadim Savitsky, Sputnik/Russian Defense Ministry Press Service Pool Photo via AP
Vladimir Putin

16.24 - Poljska poslala tenkove

Poljska je isporučila Ukrajini 250 tenkova T-72 i sprema se da pošalje još 60 modernizovanih T-72 i PT-91 Tvardi i 14 Leopard, saopštio je poljski premijer Mateuš Moravjecki 

16.23 - Stoltenberg priznao: Od 2014. godine se spremamo za sukob u Ukrajini

Godina sukoba u Ukrajini nije značajno izmenila NATO, Alijansa se spremala za njega od 2014. godine, saopštio je na konferenciji u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

14.37 - Stoltenberg: Razgovaraćemo o slanju borbenih aviona Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će na predstojećem dvodnevnom sastanku ministri odbrane zemalja članica razgovarati o slanju aviona Ukrajini.

- Sada se razgovara i o pitanju slanja aviona i očekujem da će o tome biti reči na sutrašnjem sastanku u Briselu - rekao je Stoltenberg i dodao da je Ukrajini, kao zemlji koja je na udaru Rusije, potrebna hitna podrška u vidu borbenih aviona, kao i naoružanja na zemlji.

14.04 - Sijarto u Belorusiji: Kanali komunikacije moraju biti otvoreni

Nakon što je grupa od 35 zapadnih zemalja zahtevala da se ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto doputovao je danas u posetu Belorusiji s ciljem da održi "kanale komunikacije otvorenim".

Sijarto je na svom FB nalogu objavio da će tokom posete Belorusiji predstaviti stav Mađarske o postizanju mira u Ukrajini.

- Nesumnjivo je da će me mnogi napasti zbog ove posete, ali naš stav je jasan: kanali komunikacije moraju biti otvoreni. Da nismo ovo uradili, ja ne bih mogao da uputim poziv na mir - napisao je Sijarto.

14.02 Kadirov: Možemo da stignemo i do Kijeva ako Putin naredi! Zelenski je seoski satanista, sa njim ne treba pregovarati

14.00 - Stoltenberg: Putin i Rusija i dalje žele da kontrolišu Ukrajinu, počela nova ofanziva

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je već otpočela nova velika ruska ofanziva na Ukrajinu, skoro godinu dana nakon što je Moskva započela rat.

On je naveo da "se ne vidi nikakav znak" da se ruski predsednik Vladimir Putin priprema za mir.

- Vidimo da predsednik Putin i Rusija i dalje žele da kontrolišu Ukrajinu. Vidimo kako šalju više trupa, oružja i kapaciteta - rekao je Stoltenberg.

Generalni Sekretar je dodao da NATO planira da poveća planirane zalihe municije u skladištima, koja su ispražnjena zbog rata u Ukrajini.

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

13.32 - Zvanični Kijev osudio Berluskonijeve izjave 

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko saopštio je danas da bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni svojim izjavama pokušava "da poljubi Putinove ruke koje su do lakata oblivene krvlju".

On je u reagovanju na Berluskonijeve izjave kako ne bi razgovarao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim naveo da Berluskoni pokušava da pokaže lojalnost "ruskom diktatoru".

12.15 - Kremlj: Plan SAD da pošalju militante u Rusiju ne menja Putinov raspored

Zvanični raspored ruskog predsednika Vladimira Putina neće biti revidiran nakon izveštaja da SAD planiraju da pošalju militante u Rusiju, a bezbednost šefa države je osigurana, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

12.12 - Ukrajina: Odbijeni napadi na Zaporožje

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da su pripadnici vojske Ukrajine uspešno odbili ruske napade na grad Zaporožje na jugoistoku zemlje. 

12.03 - Ponovo ima struje

Ministar energetike Ukrajine German Galuščenko saopštio je da je snabdevanje električnom energijom u toj zemlji ponovo uspostavljeno nakon što je sanirana šteta na nacionalnoj elektroenergetskoj mreži izazvana najnovijim ruskim vazdušnim napadom.

Nacionalni elektroenergetski operater Ukrenergo, saopštio je da su u nekoliko termoelektrana pušteni u rad dodatni blokovi.

Dodaju i da hidroelektrane rade intenzivno, kao i da vedro vreme pogoduju proizvodnji iz obnovljivih izvora energije.

11.36 - EU sprema 10. paket sankcija protiv Rusije

Evropska unija se sprema da 24. februara, na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu, uvede novi 10. paket sankcija protiv Rusije. 

Prema najavama, radi se o paketu koji će da se fokusira na tehnologiju koju bi ruska vojska mogla da koristi i na načine kako da se smanji zaobilaženje sankcija.

10.20 - Pušilin: Krajnji cilj oslobađanje DNR, pa denacifikacija Ukrajine

Vršilac dužnosti predsednika Donjecke Narodne Republike(DNR), Denis Pušilin, kaže da je glavni zadadak DNR oslobađanje teritorija koje su danas "subjekti" Ruske Federacije.

- To je glavni cilj kojem stremimo, cilj svih nas, ljudi iz Donbasa, koji su čekali ovaj trenutak dugo godina. DNR je priznata od strane Ruske Federacije i za nas je to najvažnije - izjavio je Pušilin u intervjuu za list "Politika".   

Dodao je da, u ovom trenutku, nisu postignuti svi zadati ciljevi, budući da su oni visoko pozicionirani, teško ostvarivi i istovremeno oni od kojih se ne odustaje.

- Pre svega, govorim o demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine. To jeste ključno, ali takođe podrazumeva prethodno oslobođenje teritorije Donjecke Narodne Republike, koja nama pripada po slovu Ustava - navodi Pušilin.

AP photo
Denis Pušilin

9.18 - Ambasada SAD u Moskvi pozvala Amerikance da odmah napuste Rusiju

SAD su pozvale svoje građane da odmah napuste Rusiju zbog rata u Ukrajini i rizika od, kako se navodi, proizvoljnog hapšenja ili uznemiravanja ruskih agencija za sprovođenje zakona. 

Američka ambasada u Moskvi navela je da državljani SAD, koji borave ili putuju u Rusiji, treba odmah da napuste tu zemlju zbog rizika od nezakonitog pritvaranja. 

8.52  - Izrael je spreman da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, ako to budu želeli Kijev i Moskva, izjavio je izraelski ambasador u Ukrajini Mihail Brodski.

7.30 - Kuleba: Putinu će 24. februara biti poslat veoma jasan signal

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, izjavio je da će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu biti poslat „veoma jasan signal“ 24. februara, na godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu.

On je odgovarajući na pitanje o akcijama podrške Ukrajini do 24. februara, rekao da će biti raznih događaja u UN, u Kijevu i mnogim svetskim prestonicama i da će time biti poslat veoma jasan signal Putinu da se grdno vara ako igra na iscrpljenost i misli da je vreme na njegovoj strani, jer jedinstvo sa Ukrajinom svakim danom raste, prenosi Unian.

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
 

Kuleba je ocenio da je vrlo važno što će predsednik SAD Džozef Bajden posetiti Poljsku od 20. do 22. februara, ali je dodao da nije reč samo o toj poseti, već o više događaja u različitim gradovima, čiji će efekat biti kumulativni.

7.20 - Berluskoni okrivio Zelenskog za rat sa Rusijom

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da ne bi tražio da se sastane sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da je i danas premijer Italije, jer ukrajinskog predsednika smatra krivcem za rat sa Rusijom.

- Nikada ne bih išao da razgovaram sa Zelenskim dok se razara njegova zemlja i ginu vojnici i civili - rekao je Berluskoni novinarima iu nedelju, posle glasanja na regionalnim izborima u Lombardiji, prenosi Rojters.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike