Šri Lanka ponovo na nogama: Hiljade marširale zbog ekonomske krize

27.10.2022

15:29

0

Demonstranti žele da pošalju jasnu poruku vladi

Šri Lanka ponovo na nogama: Hiljade marširale zbog ekonomske krize
Protesti u Kolombu - Copyright AP Photo/Eranga Jayawardena

Hiljade građana Šri Lanke marširalo je danas glavnim gradom Kolombom, zahtevajući od vlade da zaustavi gušenje protesta protiv ekonomske krize bez presedana, koja već mesecima potresa ostrvsku naciju u Indijskom okeanu.

Aktivisti sindikata i grupa za građanska prava, kao i studenti i drugi žitelji Šri Lanke najpre su demonstrirali krećuci se ulicama, a zatim su učestvovali na mitingu u Kolombu, kako bi osudili vladine pokušaje da zastraši demonstrante i zataška nemoć u vezi sa previzilaženjem ekonomskim problemima ljudi.

Jedan od sindikalnih lidera, Ravi Kumudeš, rekao je da su demonstranti želeli da pošalju jasnu poruku vladi.

AP Photo/Eranga Jayawardena
 

- Prestanite da maltretirate one koji protestuju zbog svojih ekonomskih problema i omogućite da ljudi lakše žive - kaže on i dodaje "da će pojačati demonstracije, ako vlada ne bude spremna da sasluša glas naroda".

Navodi se da su građani Šri Lanke mesecima protestovali zbog krize koja je prouzrokovala ozbiljne nestašice mnogih osnovnih uvoznih artikala, kao što su lekovi, gorivo, gas...

Podsetimo, u julu su hiljade upale u rezidenciju tadašnjeg predsednika Gotabaje Radžapakse, primoravši ga da pobegne i kasnije podnese ostavku.

Demonstranti su zauzeli i druge ključne vladine zgrade, uključujući kancelarije predsednika i premijera.

20. jula je izabran novi predsednik zemlje Ranil Vikremesinge, koje se potom obračunao sa opozicijom, a u njegove prve akcije kao državnog vođe spadalo je i izbacivanje demonstranata iz vladinih zgrada, kao i demontaža njihovih šatora usred noći.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike