Gomila urnebesnih lažnih naloga unela haos na Tviteru: Zbog ovih šala su mnoge kompanije izgubile milione (FOTO)

17.11.2022

20:30

0

Autor: N. Pavlović

To je bio pravi fijasko Ilona Maska

Gomila urnebesnih lažnih naloga unela haos na Tviteru: Zbog ovih šala su mnoge kompanije izgubile milione (FOTO)
Ilustracija - Copyright AP Photo/Michael Dwyer, File

Otkad je milijarder Ilon Mask preuzeo kompaniju Tviter usledile su brojne promene.

Otpušteno je više od polovine radne snage, a Mask je kritikovao Tviterovu potrošnju i kulturu rada, navodeći da je kompaniji potrebno veliko smanjenje rashoda i ponovno pokretanje njenih servisa.

Međutim, najveću pometnju unelo je verifikovanje naloga. Naime, Mask je poručio da korisnici koji žele da imaju tzv. plavu kvačicu moraju od sada da plaćaju osam dolara mesečno za tu uslugu i da će nalozi koji imitiraju druge ili se sprdaju na njihov račun, a nisu posebno naznačili da se radi o parodiji, biti ukinuti.

Profimedia
Maskove ideje doživele debakl

Usledio je potpuni haos.

Nije svima bilo smešno

Lažni nalozi su u jednom trenutku preplavili Tviter, a zanimljivo je to što su bili verifikovani, što znači da su korisnici svesno dali osam dolara kako bi se našalili i obmanuli javnost. Time se veoma brzo dovelo u pitanje i Maskovo rukovođenje platformom.

Kompanija je morala da privremeno suspenduje uslugu "Twitter Blue", odnosno, nuđenje verifikacije.

Čitava poenta plave kvačice je bila da pokaže potvrdu identiteta, ali se u međuvremenu pretvorila u statusni simbol, dok je sam bogataš proces opisao kao srednjovekovni feudalni sistem.

Profimedia
 

Izdvojićemo samo neke od primera lažnih naloga koji su pokrenuli pravu buru.

- Koka-kola je bolja - naveo je "Pepsi".

Tako je (lažni) premijer Ontarija Dag Ford tvitovao: "Ljudi, očigledno u Ontariju ima dosta bolesne dece. Ukoliko imate bolesno dete, želim da znate da ih ne želim blizu moje kolibe."

- Da li ste znali da koka-kola povećava rizik od pojave raka za 67 odsto? Ali vredi! - tvitovao je verifikovani nalog "Koka-Kole".

- Mi krademo vašu vodu, a onda vam je ponovo prodajemo - poručila je kompanija "Nestle".

- Udarna vest: Drugi "Teslin" automobil je udario u Svetski trgovinski centar - pisalo je na lažnom nalogu "Tesle".

Proizvođač i distributer banana "Chiquita" je tvitovao: "Upravo smo srušilu brazilsku vladu."

Ipak, kompanija "Chiquita" je iskoristila priliku da se i sama našali, pa je sa svog pravog naloga odgovorila: "Izvinjavamo se onima koji su pročitali obmanjujuću poruku sa lažnog naloga 'Chiquite'. Nijednu vladu nismo svrgnuli od 1954. godine."

Naime, vlada Gvatemale je 1952. počela da iznajmljuje nekorišćeno zemljište kompanije "United Fruit Company" zemljoradnicima koji nisu imali svoju zemlju. Kompanija je zbog toga lobirala kod američke vlade da interveniše i počela je agresivna kampanja protiv Gvatemale, čije su vlasti proglašene komunističkim. CIA je 1954. srušila vladu Gvatemale i postavila vojnu diktaturu koja je blagonaklono gledala na poslovne poduhvate. "Chiquita" je i 2018. optužena da finansira desničarske paravojne organizacije u Kolumbiji kako bi zaštitila svoje poslovne interese.

Među ostalim tvitovima koji su zabavili javnost bio je i onaj (lažnog) Džordža Buša mlađeg, nekadašnjeg američkog predsednika koji je rekao: "Nedostaje mi ubijanje Iračana", na šta mu je Toni Bler, bivši britanski premijer, odgovorio: "I meni."

- Obustavljamo sve isporuke oružja Saudijskoj Arabiji, Izraelu i SAD dok se ne pokrene dalja istraga o njihovom kršenju ljudskih prava - pisalo je na nalogu moćnog proizvođača naoružanja, posebno lovaca F-35, "Lokhid Martina". Naravno, u pitanju je bio još jedan lažni nalog, jer nijedan proizvođač oružja ne bi ovako nešto izjavio. Međutim, to se odrazilo na njihove akcije tog dana.

Od šale do surove stvarnosti

Najveći skandal je ipak uključio farmaceutsku kompaniju "Eli Lilly".

Na lažnom verifikovanom nalogu je pisalo: "Uzbuđeni smo što možemo da najavimo da je insulin od sada besplatan."

Tvit je na platformi stajao satima, a akcije kompanije su čak opale za 4,45 odsto tog dana. Navodno, ostali su bez milijardi dolara zbog toga.

- Izvinjavamo se onima koji su bili obmanuti tvitom sa lažnog naloga. Naš pravi nalog je @LillyPad - napisali su.

Kompanija je saopštila da zaustavlja oglašavanje na Tviteru, što bi ovu društvenu mrežu, navodno, moglo da košta milione.

- "Eli Lilly" se izvinjava zbog lažnog tvita, a ne zbog povećanja cene paketa insulina na 714,87 dolara - poručili su besni tviteraši.

- Da razjasnimo, "Eli Lilly" treba da se izvini zbog povećanja cene insulina za više od 1.200 odsto od 1996, na 275 dolara, dok njegova proizvodnja košta svega 10 dolara. Izumitelji insulina su svoje patente prodali 1923. godine za dolar kako bi spasli živote, a ne da bi izvršni direktor kompanije bio neverovatno bogat - rekao je američki senator Berni Sanders.

Primera je bilo mnogo, ali su uglavnom svi lažni nalozi koji su napravili mnogo problema ugašeni. Ipak, kritičari su dobili još više razloga da Maskovo preuzimanje Tvitera nazovu pravim fijaskom.

Iako je Mask mislio da unosi revoluciju i disciplinu u kompaniju, čini se da je proces verifikovanja naloga u prošlosti ipak bio prilično efikasan. Pošto je veliki broj ljudi otpušten, tek sada neće biti dovoljno zaposlenih da se pozabavi tim problemima.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike