Norveška muči muku sa grobnim mestima! Crkva razmatra uvođenje kremacije u vodi (VIDEO)

14.11.2022

22:52

0

Autor: I. P.

Pri kremaciji u vodi, pokojnik se stavlja u posudu sa vodom u koju se dodaje alkalni rastvor

Norveška muči muku sa grobnim mestima! Crkva razmatra uvođenje kremacije u vodi (VIDEO)
Copyright Pixabay

Norveška muči muku sa prostorom za sahranjivanjem preminulih, jer groblja se puna. Stoga, lokalna crkva želi da istraži novi metod sahranjivanja: kremaciju u vodi.

Ranije ove godine, norveški parlament je doneo amandman na Zakon o sahranama. Ova promena znači da su dozvoljeni eksperimenti sa novim oblicima sahranjivanja, kao što je kremacija u vodi. 

Sada crkveni savet Norveške crkve u Trondhajmu razmatra usvajanje novog oblika sahrane. 

Prema rečima višeg savetnika Trigvea Jensena, skupština u Trondhajmu je prva koja je to učinila.

Šef odeljenja za groblja u crkvenom savetu Trondhajma naglašava norveškom hrišćanskom dnevniku Vart Land da o predlogu još uvek ne odlučuje savet. Dakle, još je dug put do podnošenja prijave ministarstvima za porodicu.

Pri kremaciji u vodi, pokojnik se stavlja u posudu sa vodom u koju se dodaje alkalni rastvor. Zatim se smeša zagreva na 160 stepeni. Posle tri do četiri sata, meko tkivo tela se rastvorilo i može se izliti iz posude. Ostaci kostiju se drobe i stavljaju u urnu na isti način kao i kod plamene kremacije.

Međutim, postoji problem sa kremacijom u vodi. Dok je u plamenoj kremaciji, kovčeg se unosi direktno u peć za kremaciju; tokom kremacije u vodi, tela se moraju premestiti iz kovčega u posudu za vodua to nije prijatno za gledati.

Runar Frehmir radio je sa svojom kompanijom "Fusofu" kako bi ovaj metod kremacije doveo u Norvešku. Ima ugovor sa firmom koja proizvodi postrojenja za kremaciju u vodi, gde za svaku prodaju dobija određeni deo.

Frehmir kaže da želi da uvede metodu u Norveškoj kako bi se smanjio pritisak na groblja u Norveškoj i zato što je kremacija u vodi ekološki prihvatljivija od kremacije vatre.

- Proizvodi nultu emisiju u vazduh, a voda koja se ispušta u kanalizaciju je potpuno sterilna i ne sadrži ljudske ostatke - uverava on.

Prema Frøhmiru, postoji veliko interesovanje za metodu. 

Ne znam za državu u Evropi koja nije u procesu podnošenja zahteva za dobijanje dozvole za kremaciju u vodi.

Nadbiskup i dobitnik nagrade za mir Dezmond Tutu, koji je umro prošle godine, kremiran je u vodi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike