"Pravoslavna crkva je 2.000 godina čvrsto stajala protiv": Bugarska eparhija organizuje peticiju - neće kremaciju!

16.02.2022

22:55

0

Kada hrišćanin želi da mu telo bude spaljeno, on pokazuje da ne veruje u vrednost koju telo ima, ne poštuje je, odbacuje vaskrsenje tela, pod uticajem raznih stranih jeretičkih učenja

"Pravoslavna crkva je 2.000 godina čvrsto stajala protiv": Bugarska eparhija organizuje peticiju -  neće kremaciju!
kremacija - Copyright Printscreen/YouTube/ Im’s family Tv

Jedna od Eparhija Bugarske pravoslavne crkve pokrenula je preticiju protiv nepravoslavne prakse kremacije. 

U poruci na zvaničnom sajtu Mitropolije Plovdiv, drugog po veličini grada u Bugarskoj, stoji:

- Sveta mitropolija plovdivska organizuje u crkvama u Plovdivu peticiju protiv eksploatatorskih krematorijuma i spaljivanja ljudi na teritoriji grada Plovdiva.

Kako prenosi TV SAT COM, u Plovdivu već nekoliko godina radi jedan krematorijum sa kapacitetom od 1.500 do 3.000 kremacija godišnje.

Na sajtu se takođe navodi da izgradnja krematorijuma na teritoriji Plovdiva i regiona nije novost. Pre oko pet godina, privatna kompanija za pogrebne usluge nameravala je da napravi spalionicu za spaljivanje ljudskih ostataka na svom imanju. To je izazvalo proteste, javnu debatu i građansko neslaganje uz podršku pravoslavne crkve.

Članovi lokalne crkve uspeli su da blokiraju izgradnju krematorijuma. 

Mitropolit plovdivski Nikolaj prisustvovao je demonstracijama, osudivši izgradnju novog krematorijuma kao bogohulno i dušepogubno.

U junu 2018. drugi bugarski jerarh, mitropolit varnenski Joan, izjasnio se protiv krematorijuma u ​​njegovom gradu. Jerarh je ceremoniju kamena temeljca nazvao „tragičnom, nesrećnom i strašnom“, objavio je Sofia Globe.

- Pravoslavna crkva je 2.000 godina čvrsto stajala protiv kremacije, podržavajući dostojanstvo ljudskog tela, kao hrama Svetog Duha, sazdanog po liku Božijem, i očekujući slavno vaskrsenje prilikom Drugog Hristovog dolaska, pisalo je "Pravoslavno hrišćanstvo" u 2018.

- Kada hrišćanin želi da mu telo bude spaljeno, on pokazuje da ne veruje u vrednost koju telo ima, ne poštuje je, odbacuje vaskrsenje tela, pod uticajem raznih stranih jeretičkih učenja. To je dogmatski problem, rekao je mitropolit Joan.

Oko 60 odsto Bugara se izjašnjava kao pripadnici pravoslavne crkve, pisalo je "Pravoslavno hrišćanstvo" pre četiri godine.

U Grčkoj, jerarsi pravoslavne crkve nazvali su gradnju krematorijuma u ​​gradu Patra „ratom protiv Crkve“. Kiparska crkva saopštila je u aprilu 2016. da neće slaviti sahranu kremiranih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/CNE

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike