Na slobodan sto u ovom restoranu pod morem čeka se šest meseci, dok za obrok treba izdvojiti između 200 i 400 evra

08.11.2022

13:04

0

Autor: 24sedam

Ovo arhitektonsko čudo dugo je 34 metara i uranja do 5 metara ispod nivoa mora

Na slobodan sto u ovom restoranu pod morem čeka se šest meseci, dok za obrok treba izdvojiti između 200 i 400 evra
Podvodni restoran - Copyright Profimedia

Evo jednog dobrog razloga da posetite južnu Norvešku - večera na pet metara ispod nivoa mora.

"Under" u Lindesnesu je prvi evropski i najveći podvodni restoran na svetu. Upečatljiva arhitektura, prelep enterijer i gurmanska hrana učinili su od nejga međunarodnu senzaciju. Toliko da ga prestižni časopis Forbes naziva "jednim od najistaknutijih restorana u poslednje vreme".

Profimedia
Podvodni restoran

Kada uđete u restoran, počinje vaše jedinstveno podmorsko putovanje. Ovde možete da se spustite sve do pet metara dubine bez ronilačkog odela.

Na ovom posebnom mestu pojam "pogleda na okean" dobija potpuno novo značenje. Kroz prozor širok 11 metara, gostima se nudi panoramski pogled na jedan od najređe viđenih morskih ekosistema, dok uživaju u plodovima mora svetske klase.

Profimedia
Podvodni restoran

Na samo nekoliko metara od stola, gosti restorana imaju priliku da vide divlji ples algi i planktona nošenih talasima, bezbroj riba, meduza i školjki, a te iste vrste se mogu naći upravo na vašem tanjiru.

Istraživači već rade na tome da "obuče" ribu, kao i male životinje koje jedu ribe. Veštačko osvetljenje se koristi za privlačenje planktona, koji zauzvrat mami druge vrste i ribe u to područje. A onda će biti u toku gozba na oduševljenje publike.

Profimedia
Podvodni restoran

Kako bi izdržao moćne udare talasa, jake struje i temperaturne promene, prvi evropski podvodni restoran napravljen je da izdrži prirodne sile koje su mnogo snažnije od onih na kopnu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike