Amerika udara na Putina sa svih strana, okreće prijatelje protiv njega: Ko su ruski oligarsi koji su obuhvaćeni sankcijama Zapada

05.03.2022

20:22

0

Pritisak su osetili i najbogatiji, pa su počeli da se izjašnjavaju protiv vojne operacije u Ukrajini, iako mnogi od njih nemaju razloga za zabrinutost

Amerika udara na Putina sa svih strana, okreće prijatelje protiv njega: Ko su ruski oligarsi koji su obuhvaćeni sankcijama Zapada
KGB Vladimir Putin profimedia-0331620664 - Copyright Profimedia

Brutalne sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Rusiji, njenom predsedniku Vladimiru Putinu i njemu bliskim ljudima dopunjene su novim pretnjama Džozefa Bajdena. Prilikom govora o stanju nacije, američki predsednik se više koncentrisao na Ukrajinu i Rusiju nego na sopstvenu zemlju, pa se tako dotakao i ruskih oligarha, zapretivši im da će zapleniti njihove jahte, njihove luksuzne stanove i njihove privatne avione.

Poruka je bila direktno usmerena na klasu biznismena koji su stekli milijarde koristeći svoje veze sa Kremljom tokom devedesetih godina.

Otkad je Putin pokrenuo specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne vlade su nastojale da zamrznu prekomorska sredstva oligarha zajedno sa Putinovim, kao i da ih spreče da putuju. Cilj je dvosmeran - da sankcije deluju i kao kazna za rusku vladajuću klasu i kao pokušaj da se Putin natera da prekine operaciju.

Uznemireni milijarderi

Sa sigurnošću se može reći da su sankcije, barem do sada, uspešno privukle pažnju oligarha.

Roman Abramovič, 55-godišnjak čije bogatstvo iznosi 13,5 milijardi dolara, u sredu je objavio da prodaje svoj voljeni fudbalski klub Čelsi, koji je kupio 2003. Iako se Abramovič još nije našao na spiskovima sankcija, britanski zakonodavci vrše pritisak na lidere da to urade.

- On se užasava sankcija, zbog čega će već sutra prodati svoj dom i još jedan stan - rekao je britanski poslanik Kris Brajant, prenosi Blumberg.

Ranije ove nedelje primećene su najmanje četiri superjahte u vlasništvu ruskih milijardera koji su povezani sa Putinom kako se kreću ka Crnoj Gori i Maldivima, preneo je CNBC. Maldivi, ostrvska država u Indijskom okeanu, nemaju sporazum o ekstradiciji sa Sjedinjenim Državama, što bi moglo da ih učini novim utočištem oligarha.

Profimedia
Vladimir Putin

Sa druge strane, mnoge ranije sigurne luke više nisu prijateljski nastrojene. Monako, mala kneževina na francuskoj rivijeri koja je postala jedno od omiljenih mesta ruskih bogataša, usvojila je u utorak sankcije identične onima u EU. I čuvena neutralna Švajcarska stala je na stranu EU ove nedelje, najavljujući da će zatvoriti svoj vazdušni prostor za letove iz Rusije i uvesti zabranu ulaska brojnim Putinovim prijateljima.

Naravno, stručnjaci kažu da uvođenje sankcija tajkunima neće biti ni brzo ni jednostavno.

Pametni milijarderi koji su izgradili svoje bogatstvo vešti su u prikrivanju svoje imovine kroz slojeve lažnih kompanija i prijatelja.

- Ruski oligarsi koji se baškare na svojim jahtama u Indijskom okeanu ne brinu mnogo, jer se većina njihovog novca već ne vodi na njihovo ime - rekla je Alison Himenez, predsednica konsultantske firme za parnice „Dinamic Securities Analytics".

To je rupa koju Zapad nije uzeo u obzir kada je uveo sankcije.

- Možete zapleniti čamac, možete zapleniti avion, ali oni imaju novac sakriven širom sveta. Ako uspete da uzmete 75 odsto toga, oni će i dalje biti bogatiji od svih ostalih na svetu - kaže Himenezova.

Produbljivanje jaza između Putina i dojučerašnjih prijatelja

Neslaganje bogatih biznismena sa Vladom Rusije signalizira produbljivanje jaza u Rusiji, pišu svetski mediji.

Pritisak i sankcije ipak imaju psihološki uticaj, o čemu svedoči to što su dva istaknuta tajkuna, Mihail Fridman i Oleg Deripaska, govorili protiv Kremlja i pozvali na prekid vojne operacije u Ukrajini.

Profimedia
Oleg Deripaska

Fridman, koji je rođen u zapadnoj Ukrajini i koji je blisko povezan sa Putinovim užim krugom, napisao je u pismu svom osoblju da želi da se „krvoproliće završi“. On je predsednik „Alfa grupe“, privatnog konglomerata koji obuhvata bankarstvo, osiguranje, maloprodaju i proizvodnju mineralne vode.

- Moji roditelji su građani Ukrajine i žive u Lavovu, mom omiljenom gradu. Ali takođe sam proveo veći deo svog života kao građanin Rusije, gradeći i razvijajući poslove. Duboko sam vezan za ukrajinski i ruski narod i vidim trenutni sukob kao tragediju za oba naroda - napisao je Fridman, koji posluje prvenstveno u Rusiji i bivšim sovjetskim državama.

Njegov poziv na mir ponovio je Deripaska, koji se obogatio u biznisu sa aluminijumom.

- Mir je veoma važan! Pregovori treba da počnu što pre - napisao je Deripaska u nedelju u okviru objave na Telegramu.

Šta je oligarh?

Oligarhija je vrsta vlasti u kojoj je većina političke moći u rukama malog dela populacije, koja je nominalno najmoćnija, bilo po svom bogatstvu, vojnoj sili, strahovladi ili političkom uticaju. Pad SSSR-a 1991. stvorio je prilike za korupciju na najvišim nivoima ruske vlade dok je nameravala da privatizuje državna preduzeća. Za to vreme mala grupa Rusa sa dobrim vezama stekla je bogatstvo preuzimajući kontrolu nad državnim bankama, fabrikama i prirodnim resursima.

Danas ruski milijarderi kontrolišu oko 30 odsto nacionalnog bogatstva, od čega je veći deo skriven u inostranstvu. Dokument Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja iz 2017. procenjuje da je ofšor imovina ruske elite vredna isto koliko i imovina domaćinstava celokupnog ruskog stanovništva.

Osim Abramoviča, Fridmana i Deripaske, protiv borbi u Ukrajini pričao je i Oleg Tinkov, milijarder i osnivač ruske Tinkof banke, poznat po tome što njegova fondacija pomaže deci.

- Molim vas, nemojte crtati znak jednakosti između Rusa, ruske države i Vlade. Mnogo Rusa se oštro protivi trenutnoj vojnoj akciji, a ja sam jedan od njih - rekao je Andrej Jakunjin, osnivač investicione kompanije „VIY Menadžment“ i sin Vladimira Jakunjina, bivšeg direktora Ruskih železnica, protiv kojeg su u SAD uvedene sankcije pre nekoliko godina.

 

 

Događaji u Ukrajini tokom poslednjih 10 dana prekinuli su, kako ističe „Volstrit žurnal“, delikatan dogovor između zapadnih vlada i ruskih biznismena. Godinama je Zapad tolerisao njihovo prebacivanje milijardi dolara iz ruševina Sovjetskog Saveza u skupocenu imovinu, biznis i umetnost. Zapadne vlade imale su korist od toga u vidu ogromnih ulaganja mnogih od ovih pojedinaca, što je podsticalo razvoj lokalnih ekonomija.

Zapadne vlade se sada nadaju da će kažnjavanjem ljudi koji imaju jake veze s Rusijom izvršiti pritisak na Putina. Evropska unija saopštila je 28. februara da je dodala 26 istaknutih ruskih zvaničnika i biznismena na svoju listu sankcija, zamrzavajući njihovu imovinu i uvodeći zabranu ulaska.

Vladimir Putin je prošle nedelje okupio vodeće poslovne ljude u Kremlju kako bi razgovarali o njihovom odgovoru na ekonomske šokove koji će uslediti nakon sankcija. Tom prilikom upozorio ih je da će se svako ko bude izbegavao da posluje s kompanijama koje je sankcionisao Zapad suočiti s kaznom po zakonu, što implicira da oligarsi moraju zauzeti stav.

U Rusiji je danas mnogo više milionera nego što ih je bilo kada je Putin 2000. godine preuzeo vlast. Prema podacima Bostonske konsalting grupe (Boston Consulting Group) od prošle godine, 500 Rusa s neto vrednošću većom od 100 miliona dolara kontroliše 40 odsto bogatstva u zemlji.

Koji oligarsi su sankcionisani?

Nove sankcije koje su Sjedinjene Američke Države i zemlje članice Evropske unije uvele prošle nedelje obuhvatile su ove sedmice još 28 ljudi, koji su dodati listi nepoželjnih. U nastavku su imena nekih od njih.

Nikolaj Tokarev

 

 

Kao predsednik „Transnjefta", Tokarev vodi državnu naftnu i gasnu kompaniju odgovornu za transport 90 odsto nafte eksploatisane u Rusiji, prema navodima Ministarstva finansija. On je osamdesetiih služio zajedno sa Putinom u KGB-u, a EU veruje da je pomogao u preuzimanju kontrole nad ruskom državnom imovinom dvehiljaditih.

Boris i Arkadij Rotenberg

 

 

Boris i Arkadij Rotenberg su braća koja zajedno poseduju rusku SMP banku. Arkadij, blizak Putinov prijatelj, koji je s njim svojevremeno trenirao džudo, nadgledao je izgradnju mosta između Rusije i Krima 2018. godine. SAD su 2014. sankcionisale oba brata zbog veza sa Putinom.

Sergej Čemezov

 

 

Bivši agent KGB-a, Čemezov je generalni direktor državnog odbrambenog konglomerata „Rostek“. Čemezova porodica je prikupila imovinu vrednu najmanje 400 miliona dolara, a on je napredovao do Putinovog užeg kruga. Pema dokumentima Pandora papira, poseduje superjahtu, ofšor kompanije i posao s nekretninama u Irskoj.

Igor Šuvalov

Šuvalov je nekada bio zamenik premijera, a sada je na čelu ruske razvojne banke VEB. Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni ranije je optužio Šuvalova da je koristio neprijavljeni privatni poslovni avion vredan 62 miliona dolara da prevozi nagrađivane pse korgije svoje žene širom sveta.

Jevgenij Prigožin

Bogatog biznismena, zvanog „Putinov kuvar“, SAD su optužile 2018. da se mešao u američke izbore 2016. godine.

Ališer Usmanov

 

 

Ruski milijarder poseduje superjahtu dugu 150 metara, vrednu skoro 600 miliona dolara, koju su nemačke vlasti zaplenile ranije ove nedelje. Usmanova je već sankcionisala EU. Brod se trenutno nalazi u brodogradilištu u Hamburgu.

Sergej Sergejevič Ivanov, sin Sergeja Borisoviča Ivanova

Sergej Borisovič Ivanov je jedan od Putinovih najbližih saveznika koji je bio šef kabineta predsedničke izvršne kancelarije i zamenik premijera i ministar odbrane Rusije pre nego što je postao specijalni predsednički predstavnik za zaštitu životne sredine, ekologiju i transport. Služio je zajedno sa Putinom u KGB-u, a kasnije je postao stalni član Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Njegov sin Sergej Sergejevič Ivanov generalni je direktor ruske državne kompanije za iskopavanje dijamanata „Alrosa" i član upravnog odbora Gasprombanke, treće po veličini finansijske institucije u Rusiji.

Andrej Patrušev, sin Nikolaja Platonoviča Patruševa

 

 

Nikolaj Platonovič Patrušev takođe je služio u KGB-u sa Putinom, a kasnije je postao šef Federalne službe bezbednosti, glavne agencije naslednice KGB-a. Patrušev je sada sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije i bio je sankcionisan 2018.

Njegov sin Andrej Patrušev bio je na rukovodećim pozicijama u „Gaspromnjeftu", trećem po veličini proizvođaču nafte u Rusiji.

Ivan Igorevič Sečin, sin Igora Ivanoviča Sečina

Igor Ivanovič Sečin je generalni direktor, predsednik Upravnog odbora i zamenik predsednika odbora direktora „Rosnjefta", jedne od najvećih svetskih naftnih kompanija. Takođe je bio zamenik premijera Ruske Federacije od 2008. do 2012.

Njegov sin je navodno zamenik šefa odeljenja u „Rosnjeftu".

Aleksandar Aleksandrovič Veđahin

Veđahin trenutno obavlja funkciju prvog zamenika predsednika izvršnog odbora Zberbanke, najveće ruske finansijske institucije koja je takođe sankcionisana ove nedelje.

Profimedia/Vyacheslav Prokofyev/TASS
 
Andrej Sergejevič Pučkov

Pučkov, visoki izvršni direktor VTB banke, druge po veličini finansijske institucije u Rusiji koja je ove nedelje podvrgnuta sankcijama, ranije je bio predsednik fudbalskog kluba Dinamo Moskva, prema navodima „Volstrit žurnala", i nekoliko drugih kompanija, uključujući više kompanija u oblasti nekretnina.

Američka lobistička firma je odustala od VTB-a nakon što je ova banka obuhvaćena sankcijama. Ni njena veb-stranica više nije funkcionalna.

Jurij Aleksejevič Solovjev

Solovjev je takođe izvršni direktor VTB banke, a prethodno je radio u „Lehman Brothersu" i Nemačkoj banci u Londonu. Trenutno je predsednik Upravnog odbora fudbalskog kluba Dinamo Moskva.

Galina Olegovna Uljutina, Solovjeva supruga, ranije je bila umešana u šemu „zlatnog pasoša", prema navodima Ministarstva finansija SAD. Takav aranžman omogućavao je bogatim strancima da dobiju državljanstvo u zamenu za minimalni iznos ulaganja u određenim zemljama.

Sankcionisan i najbogatiji Rus

Među sankcionisanim ruskim oligarsima, biznismenima, zvaničnicima i kompanija našao se i najbogatiji Rus, Aleksej Mordašov (56), čije se bogatstvo procenjuje na skoro 30 milijardi dolara.

EU je istakla da je zabrinuta u vezi s Mordašovom iz više razloga. Kako se navodi, Ruska banka, u kojoj on ima finansijski interes, jeste „lična banka” viših ruskih zvaničnika koji su imali koristi od aneksije Krima 2014. Blok je takođe naveo da veruje da su medijski poslovi u koje Mordašov ulaže pomogli destabilizaciji Ukrajine preko proruskih televizijskih stanica, piše „Gardijan".

AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Presidential Press Service
Vladimir Putin i Aleksej Mordašov

Nakon što je sankcionisan, Mordašov se oglasio i u saopštenju istakao da ne razume kako će sankcionisanje njega lično pomoći u rešavanju sukoba u Ukrajini.

- Nemam apsolutno nikakve veza sa pojavom trenutnih geopolitičkih tenzija - naveo je on.

Opisujući sebe kao osobu koja je distancirana od politike, pozvao je na prekid vojne akcije u Ukrajini, koju je nazvao tragedijom dvaju bratskih naroda.

- Užasno je da Ukrajinci i Rusi umiru, ljudi trpe teškoće, ekonomija se urušava. Moramo učiniti sve što treba da se u najskorije vreme nađe izlaz iz ovog sukoba i da krvoproliće prestane - rekao je on.

Najbogatiji čovek u Rusiji, koji je rođen kao sin mlinarskih radnika u gradu Čerepovcu severno od Moskve, jednog dana je postao izvršni direktor najveće ruske kompanije za proizvodnju čelika i rudarstva „Severstal", a sada je njen većinski vlasnik.

Nalazi se na 51. mestu Forbsove liste najbogatijih ljudi na svetu, a njegovo lično bogatstvo procenjeno je na 29,1 milijardu dolara.

Kad je međunarodni turizam zastao tokom pandemije kovida, održao je turističku agenciju „Tui” upumpavajući u nju novac. Vlasnik je trećine tog najvećeg evropskog turoperatora i njen najveći privatni akcionar, a akcije ove firme su vezane za London.

Mordašov je prvi put počeo da ulaže u „Tui" 2007. godine, a od 2016. je član nadzornog odbora kompanije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike