Sedmica u svetu: Ratnohuškačka histerija sa Zapada, ustanak kamiondžija i zavejana letovališta

30.01.2022

20:16

0

Autor: 24sedam

Još jedna nedelja bila je u znaku verbalnih okršaja između Istoka i Zapada zbog Ukrajine

Sedmica u svetu: Ratnohuškačka histerija sa Zapada, ustanak kamiondžija i zavejana letovališta
pregled nedelje svet (2) - Copyright 24sedam/AP Photo

U nedelji za nama (24-30. januara) tenzije između Rusije i Amerike su bile na najvišem nivou, britanski premijer Džonson i dalje odbija da podnese ostavku, dok su snežne oluje bile zabeležene u različitim krajevima sveta.

Ukrajinska saga

Sjedinjene Američke Države su naložile članovima porodica zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini da napuste tu zemlju, navodeći kao razlog kontinuiranu pretnju Rusije vojnom akcijom, a u tome im su se pridružile i Kanada i Velika Britanija.

Sa druge strane, iz Brisela je saopšteno da neće slediti politiku SAD o povlačenju diplomata, pa je Žozep Borelj rekao da nema potrebe da se "dramatizuje" situacija oko Rusije dok su pregovori s Moskvom u toku. 

Brojne zemlje već prete sankcijama Rusiji, a NATO planira da šalje vojsku na istok Evrope, ali i u naš komšiluk.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da su informacije koje dolaze sa Zapada pune "histerije" i "protkane lažima".

Peskov poručio Evropi: Biće gasa, sve je to lažna histerija!

Sjedinjene Američke Države poslale su pisani odgovor Rusiji na njene predloge o bezbednosnim garancijama.

Ništa od dogovora, Rusija nezadovoljna odgovorom SAD: Nisu uzeli u obzir najvažnije pitanje!

Visoki zvaničnik NATO priznao: Rusija uopšte ne planira invaziju, Ukrajinu treba povući za uvo!

Predsednik Ukrajine, Vladimir Zelenski, pozvao je Zapad da smanji paniku kada je reč o izveštajima koji navodno ukazuju na moguću rusku invaziju.

Prevrat u Burkini Faso

Predsednika Burkine Faso, Roha Kaborea, uhapsili su pobunjeni vojnici, a takav razvoj događaja usledio je posle intenzivne pucnjave koja se u čula oko njegove rezidencije.

Nada za osnivača Vikiliksa

Osnivač Vikiliksa, Australijanac Džulijan Asanž (50), može da uloži žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije kako bi sprečio izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, odlučio je Viši sud u Londonu.

Tako je Asanžu, koji se nalazi u zatvoru u Londonu, data šansa da ospori odluku kojom bi trebalo da bude izručen Americi gde se suočava sa 18 tačaka optužnice.

Džonson se ne predaje do samog kraja

Kao da u Dauning stritu nije bilo dovoljno okupljanja tokom lokdauna, otkriveno je i da je britanski premijer, Boris Džonson, organizovao zabavu za svoj rođendan u junu 2020. godine.

On je kazao da ne veruje da je prekršio zakon, ali smatra da policija treba da istraži je li prekršen lokdaun okupljanjima u Dauning stritu.

Ian Vogler, Pool Photo via AP
 

Britanska policija saopštila je da istražuje navode o nizu događaja održanih u kancelarijama premijera Džonsona tokom lokdauna, nakon što je dobila dokaze iz interne vladine istrage o nizu skupova.

Uprko svemu, Džonson je istakao da nema nameru da podnese ostavku što su od njega zatražili mnogi funkcioneri.

Nasilni protesti u Kijevu

Tokom protesta u Kijevu izbila je tuča između okupljenih i policije, a tom prilikom je povređeno 18 policajaca i tri demonstranta.

Preduzetnici koji su tražili poreske olakšice, pokušali su da uđu u zgradu Vrhovne Rade i tada su se sukobili sa snagama reda.

Istanbul kao Sibir

Snežna oluja koja je pogodila Tursku, napravila je velike probleme na aerodromu u Istanbulu, gde je na kraju izbila i pobuna putnika.

Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel
 

Spasilačke ekipe u Istanbulu i u Atini provele su sate i sate u kopanju snega i leda kako bi raščistile blokirane saobraćajnice i spasile ljude koji su preko noći ostali zarobljeni u svojim automobilima nakon snežnih oluja i prodora ledenog vazdušnog fronta. Snegom su bila prekrivena i brojna letovališta.

Nestvarne scene iz Grčke: Sneg okovao zemlju, temperature idu u minus (FOTO)

Klima podivljala: Posle Turske i Grčke, i Jerusalim pod snegom! Ne rade škole, a neki su jedva dočekali grudvanje (VIDEO/FOTO)

Plaže se zabelele: Sneg transformisao letovališta u zimske rajeve, oluje napravile haos u Grčkoj i Turskoj (VIDEO/FOTO)

Ko pre do aviona

Američka ratna mornarica pokušavala je da izvuče svoj najnapredniji borbeni avion koji se srušio i potonuo u Južnom kineskom moru, a bili su trci sa vremenom jer nisu želei da se Inezi dočepaju letelice pre njih.

Talibani u Oslu

Talibani su otputovali u Oslo kako bi sa zapadnim diplomatama započeli prve zvanične pregovore. Međutim, ono što je naročito upalo u oko je iznajmljivanje privatnog aviona od 350.000 evra, a najviše besa je izazvalo prisustvo Muhameda Anasa Zadrana, poznatijeg kao Anas Hakani. On je brat terorističkog lidera Siradžudina Hakanija koji je stajao iza nekoliko terorističkih napada. 

Profimedia
 

Ursuline trange-frange

Predsednica  Evropske komisije, Ursula fon der Lajen,  razmenjivala je poruke sa izvršnim direktorom kompanije ”Fajzer”, Albertom Bourlom, u trenutku kada je EU nabavljala 1,8 milijarde doza vakcina ovog proizvođača, a sada tvrdi da su te poruke obrisane. Kako se smatra, sama je dogovarala nabavku vakcina, a EK je zatim odbila da podeli poruke sa medijima što je pokrenulo istragu EU ombudsmana.

Ustanak kamiondžija

Hiljade demonstranata okupile se u subotu u glavnom gradu Kanade da protestuju protiv obavezne vakcinacije i drugih korona mera, a čitav pokret pokrenule su kamiondžije svojim "Konvojem slobode".

Photo by Arthur Mola/Invision/AP
 

Od ostalih vesti koje su obeležile proteklu sedmicu, izdvajamo i:  most u Pitsburgu koji se srušio uoči posete prednika Bajdena koji je tamo trebalo da govori o infrastrukturi; pronađeno je telo Ruskinje koja je skočila u ledenu vodu na Bogojavljenje, a poznati fotograf je preminuo na ulici jer niko nije hteo da mu priđe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike