Visoki zvaničnik NATO priznao: Rusija uopšte ne planira invaziju, Ukrajinu treba povući za uvo!

29.01.2022

11:29

0

Neimenovani diplomata otkrio istinu

Visoki zvaničnik NATO priznao: Rusija uopšte ne planira invaziju, Ukrajinu treba povući za uvo!
ruska-vojska - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Iako se nedeljama govori o mogućoj ruskoj invaziji i da ruske trupe samo što nisu krenule u napad na Ukrajinu, visoki zvaničnik NATO je, navodno, priznao da Moskva zapravo uopšte to ne planira, prenosi Euraktiv.

Visoki zvaničnik, koji predstavlja jednu evropsku zemlju, članicu NATO, rekao je da veruju da Rusija nije na ivici započinjanja vojne intervencije u Ukrajini.

- Da bi se napala tako veliku zemlju sa takvom vojskom, kao što ima Ukrajina, potrebni su vam dodatni vojni kapaciteti pored onih koje već imate - naveo je izvor.

Neimenovani izvor je dodao da Alijansa, predvođena SAD, nije zakonski obavezana da vojno interveniše u Ukrajini niti ima pravo da to učini, zato što ta zemlja nije članica NATO.

AP Photo, File
 

Ukrajina jeste partner saveza, što znači da NATO ima "neke moralne obaveze", pa može da uvede sankciji Rusiji u slučaju potencijalnog napada.

Kako je naveo zvaničnik, možda bi bila dobra ideja da Zapad "Ukrajinu malo povuče za uvo" jer u Kijevu postoje oni koji dolivaju ulje na vatru i stvaraju provokacije.

- Postoje i problemi u Ukrajini, ko je vlast, ko rukovodi vojskom ... - poručio je.

Zapadne zemlje su optužile Rusiju da gomila trupe na granici u nameri da napadne susednu zemlju, što Moskva sve vreme negira.

Sa druge strane, Kremlj širenje NATO vidi kao pretnju, pa je zato i zatražio od Alijanse da pruži garancije da neće više gomilati vojsku na istoku Evrope, što bi praktično značilo da Ukrajini treba zabraniti ulazak u vojni savez.

NATO je odbacio ove zahteve.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike