EU odbrusila Americi: Nema potrebe da se sve dramatizuje, nećemo napustiti Ukrajinu

24.01.2022

08:27

0

Pregovori sa Moskvom uveliko traju

EU odbrusila Americi: Nema potrebe da se sve dramatizuje, nećemo napustiti Ukrajinu
Žozep Borelj - Copyright Profimedia

U jeku sve napetije situacije između Ukrajine i Rusije, odnosno SAD i Rusije, oglasila se i EU, ali ne sa stavom koji će se dopasti američkom predsedniku.

Poslednja pretnja upućena Moskvi je da predsednik SAD Džo Bajden razmatra raspoređivanje američkih trupa, vazduhoplovstva i mornarice u baltičkim zemljama i istočnoj Evropi. Uz to, SAD su naložile članovima porodica zaposlenih u američkoj ambasadi u Ukrajini da napuste tu zemlju.

Kao razlog navedena je kontinuirana pretnja Rusije vojnom akcijom. Istovremeno, Stejt department preporučio je američkim državljanima da ne putuju u Rusiju.

 

 

Jutros se, međutim, oglasila i EU, baš povodom odluke SAD da povuku svoje diplomate iz Ukrajine.

Naime, kako prenosi AFP, iz Brisela je saopšteno da neće slediti politiku SAD o povlačenju diplomata iz Ukrajine. Prvi čovek EU diplomatije Žozep Borelj to je i potvrdio, rekavši da nema potrebe da se "dramatizuje" situacija oko Rusije dok su pregovori s Moskvom u toku. 

- Pregovori traju i ne mislim da treba da napustimo Ukrajinu - poručio je Borelj pred sastanak Saveta ministra spoljnih poslova EU, koji se danas održava u Briselu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92/AFP

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike