Uhapšen predsednik Burkine Faso: Pobuna u prestonici, pucnjava u kasarnama i rezidenciji (VIDEO)

24.01.2022

09:46

0

Vojnici su zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militanata

Uhapšen predsednik Burkine Faso: Pobuna u prestonici, pucnjava u kasarnama i rezidenciji (VIDEO)
AP Photo/Sophie Garcia

Predsednika Burkine Faso, Roha Kaborea, uhapsili su pobunjeni vojnici, tvrde dva bezbednosna izvora i jedan zapadnoafički diplomata.

Takav razvoj događaja usledio je posle intenzivne pucnjave koja se u čula oko njegove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu. Pucnjava se čula i u nekoliko kasarni u Uagaduguu, a vojnici su zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista, javlja BBC.

Stotine ljudi izašlo je na ulice u znak podrške trupama, primoravajući vlasti da uvedu noćni policijski čas. Demonstranti koji pružaju podršku vojnicima zapalili su sedište vladajuće stranke, a čuli su se pucnji i u vojnim kampovima na zapadu i jugu prestonice, kao i u vazdušnoj bazi u blizini glavnog aerodroma.

U televizijskom obraćanju naciji, ministar odbrane Bartelemi Simpore je izjavio da je bilo lokalizovanih, ograničenih incidenata u nekoliko kasarni, i da nijedna od republičkih institucija nije bila meta.

Kabore, bivši bankar i premijer, postao je predsednik nakon pobede na izborima 2015. Najnovija dešavanja su najsvežiji signal rastućeg nezadovoljstva vladom predsednika Roha Kaborea zbog njenog neuspeha da uguši islamističku pobunu koja je devastirala tu zapadnoafričku državu od 2015.

 

BONUS VIDEO

Instagram

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug