CNN uhvaćen u laži: Ukrajina i SAD negirale da je razgovor loše prošao, Zelenski zamolio Zapad da ne stvara paniku! (VIDEO)

29.01.2022

08:51

0

Ukrajinski lider poručio Zapadu da "malo 'oladi".

CNN uhvaćen u laži: Ukrajina i SAD negirale da je razgovor loše prošao, Zelenski zamolio Zapad da ne stvara paniku! (VIDEO)
Bajden izgubio živce - Copyright AP Photo/Evan Vucci

U jeku sve većih tenzija Istoka i Zapada zbog Ukrajine, CNN je dolio ulje na vatru.

Američka televizija je javila da telefonski razgovor između predsednika Džoa Bajdena i njegovog ukrajinskog kolege, Vladimira Zelenskog, nije dobro prošao.

Međutim, obe strane su se oglasile navevši da nije tačno.

- Visoki ukrajinski zvaničnik nam je rekao da telefonski poziv nije dobro prošao. Naš izvor je kazao CNN-u da se dvojica lidera nisu složila oko nivoa pretnji ruske invazije na Ukrajinu - saopšteno je na CNN-u tokom emisije Džejka Tapera.

 

Potom se u program uključio dopisnik iz inostranstva, Metju Čens, koji je istakao da je "definitivno bilo neslaganja" o nivou rizika u Ukrajini. Kako je naveo Čens, Bajden je poručio Zelenskom da je invazija "sigurna" čim se tlo zaledi.

Međutim, ubrzo se oglasila Bela kuća koja je odbacila izveštaj CNN rekavši da anonimni izvori prenose netačne informacije o telefonskom pozivu.

- Predsednik Bajden je rekao da postoji izrazita mogućnost da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu u februaru. On je to rekao javno i mi na to upozoravamo mesecima. Izveštaji o bilo čemu drugom su potpuno netačni - izjavila je portparolka Nacionalnog saveta bezbednosti Emili Horn.

Sa druge strane, oglasio se i portparol Vladimira Zelenskog koji je rekao da je izveštaj CNN "kompletno netačan" i da je predsednik zahvalio Bajdenu na Tviteru.

AP Photo/Alex Brandon, Pool
 

Sam Zelenski je kritikovao "blago neuravnotežene" izveštaje o situaciji koji se tiču njegove zemlje, posebno kada je reč o zapadnim političarima i medijima.

Pred stranim novinarima komentarisao je i navodno gomilanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

- Mi danas ne vidimo neku veću eskalaciju nego što je ranije bio slučaj. Da, broj vojnika se povećao, ali sam o tome pričao početkom 2021. godine kada su govorili o vojnim vežbama Ruske Federacije. Iz medijskih natpisa moglo bi se zaključiti da smo već u ratu, da su trupe već na putu, da ima mobilizacije, da ljudi idu negde. To nije slučaj. Nije nam potrebna ova panika - poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je naveo da preuveličavanje tenzija već utiče značajno na ekonomiju njegove zemlje. Milijarde su povučene iz države u poslednje vreme, kako je rekao.

I Zelenski je odbacio tvrdnje da telefonski razgovor sa Bajdenom nije dobro prošao, ističući da nije bilo neslaganja.

- Nemamo nesporazume da predsednikom SAD. Jednostavno, ja duboko razumem šta se događa u mojoj zemlji i on razume šta se događa u SAD - kazao je.

Bajden šalje vojsku na istok Evrope

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će premestiti američke vojnike u zemlje istočne Evrope i NATO „u bliskoj budućnosti“.

- Poslaću američku vojsku u Istočnu Evropu u zemlje NATO-a u skorijoj budućnosti. To neće biti veća količina vojske - saopštila je Bela kuća, prenosi Rojters.

Agencija podseća i da je Pentagon stavio oko 8.500 vojnika u pripravnost za moguće raspoređivanje u Evropi zbog gomilanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Što se tiče sankcija koje Amerika priprema u slučaju eventualnog napada na Ukrajinu, prema rečima zvaničnika Bele kuće Pitera Herela, one će biti usredsređene na određene ruske industrijske i tehnološke sektore kako bi se oslabio industrijski potencijal Rusije.


Uprkos svemu, SAD ne odustaju od ratničke retorike. Vodeći američki general Mark Mili rekao je da bi ruska invazija na Ukrajinu bila "užasna" i da bi dovela do velikog broja žrtava.

Mili je opisao, kako je rekao, gomilanje 100.000 ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice kao najveće još od Hladnog rata.

Međutim, ministar odbrane Lojd Ostin kaže da bi konflikt mogao da bude izbegnut uz pomoć diplomatije.

Mili je na konferenciji za novinare u Pentagonu u petak rekao da veliki broj ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom znači da bi napad imao ozbiljne posledice.

AP Photo/Susan Walsh
 

Istovremeno, oglasila se ruska ambasada u SAD na Fejsbuk profilu koja navodi da dostava naoružanja od Vašingtona ka Kijevu huška ukrajinske vlasti na akcije protiv stanovnika Donbasa. 

- Američke vlasti oglašavaju svaki dan njihove stotine tona vojne pomoći Ukrajini. Ovo se radi pod sloganom da su Rusi spremni da napadnu susednu državu. Sulude "horor priče" se nikad ne ostvare - navodi se u saopštenju.

Ambasada dodaje da, u isto vreme, očigledno je da akcije Vašingtona koji šalje non-stop oružje kijevskom režimu podstiču vojne akcije protiv stanovnika Donbasa.

U petak su ukrajinske oružane snage otvorile vatru na stambenu zgradu u selu Jasnoe, istakla je ambasada.

Predstavnici ruske diplomatske misije pozivaju Vašington da se "pridržava Sporazuma iz Minska i da ne udovoljava svojoj ratobornosti i pokušajima da nasilno asimilira narod sa ruskog govornog područja".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike