Šansa za Asanža: Osnivač Vikiliksa može da uloži žalbu na izručenje SAD

24.01.2022

12:20

0

Proces protiv uzbunjivača je politički motivisan

Šansa za Asanža: Osnivač Vikiliksa može da uloži žalbu na izručenje SAD
Copyright Profimedia

Osnivač Vikiliksa, Australijanac Džulijan Asanž (50), može da uloži žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije kako bi sprečio izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, odlučio je danas Viši sud u Londonu.

Tako je Asanžu, koji se nalazi u zatvoru u Londonu, data šansa da ospori odluku kojom bi trebalo da bude izručen Americi gde se suočava sa 18 tačaka optužnice.

Asanž je tražen u SAD zbog objavljivanja na hiljade tajnih dokumenata u periodu između 2010. i 2011. godine, preneo BBC.

U decembru, SAD su dobile spor, pa je preinačena bivša odluka britanskog suda kojom Asanž ne može da bude isporučen Americi zbog zabrinutosti oko njegovog mentalnog zdravlja i zabrinutosti da bi mogao da počini samoubistvo.

U dokumentima Vikiliksa se navodi da je američka vojska ubila na stotine civila u nezabeleženim incidentima tokom rata u Avganistanu, dok su podaci iz Iraka pokazali da je navodno 66.000 ljudi ubijeno ili mučeno u zatvoru, i da su ih mučile iračke snage.

Amerika kaže da su dokumentni Vikiliksa prekršili zakone i ugrozili živote, dok Asanž tvrdi da je slučaj politički motivisan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike