Policija pokrenula istragu, a Džonson se i dalje nevešto vadi: Ne mislim da sam prekršio zakon

25.01.2022

13:05

0

Potpuno je jasno da su pravila prekršena

Policija pokrenula istragu, a Džonson se i dalje nevešto vadi: Ne mislim da sam prekršio zakon
boris-džonson - Copyright AP Photo/Jonathan Short, File

Britanski premijer, Boris Džonson, ne veruje da je prekršio zakon, ali smatra da policija treba da istraži je li prekršen lokdaun okupljanjima u Dauning stritu.

Britanska policija saopštila je danas da istražuje navode o nizu događaja održanih u kancelarijama premijera Džonsona tokom lokdanuna, nakon što je dobila dokaze iz interne vladine istrage o nizu skupova.

Nove tvrdnje su se pojavile sinoć kada je TV mreža ITV njuz izvestila da je premijer Džonson organizovao zabavu tokom prvog lokdauna uvedenog zbog kovida 19 u junu 2020. godine, kada su bila zabranjena sva društvena okupljanja u zatvorenom prostoru.

Ian Vogler, Pool Photo via AP
 

- Mogu da potvrdim da policija sada istražuje niz događaja koji su se desili u Dauning stritu i Vajtholu u poslednje dve godine, u vezi sa potencijalnim kršenjem propisa - izjavila je šefica Metropoliten policije Kresida Dik.

Kako navodi britanska agencija u izveštaju, ovaj poslednji događaj dodat je na dugačku listu kršenja karantina u Dauning stritu, ukljucujući zabavu "donesi svoje piće", na kojoj je Džonson rekao da je prisustvovao misleći da je to radni događaj.

Njegov kabinet je osporio da je bila organizovana zabava i u izjavi za ITV Njuz naveo da se grupa zaposlenih koja je toga dana bila na poslu u rezidenciji premijera okupila nakratko u kabinetu, posle sastanka kako bi čestitala rođendan premijeru, "koji se zadržao manje od 10 minuta".

U saopštenju vladinog kabineta navodi se da se istraga, koju sprovodi viša državna službenica Sju Grej, nastavlja kao i da je ona u kontaktu sa Metropoliten policijom.

Prema anketama istraživanja javnog mnjenja premijeru Džonsonu su sve ove tvrdnje ugrozile rejting, a nekoliko konzervativaca pozvalo ga je da podnese ostavku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike