Klima podivljala: Posle Turske i Grčke, i Jerusalim pod snegom! Ne rade škole, a neki su jedva dočekali grudvanje (VIDEO/FOTO)

27.01.2022

13:17

0

Oluja je donela i jak vetar i kišu u drugim delovima zemlje

Klima podivljala: Posle Turske i Grčke, i Jerusalim pod snegom! Ne rade škole, a neki su jedva dočekali grudvanje  (VIDEO/FOTO)
Tan2022-1-27_131129942_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Svedoci smo, proteklih dana, da je Evropa okovana snegom. Iznenadili su se i stanovnici Grčke i Turske, a sada je sneg pao i u Jerusalimu.

Stanovnici Jerusalima probudili su se u četvrtak pod belim pokrivačem, nakon što je retka oluja donela snežne padavine tokom čitave noći. Grad je maltene odsečen od čitave zemlje. 

Već u sredu, kada je sneg počeo da pada, vlasti su proglasile snežni dan, a škole su zatvorene u četvrtak. Snežni pokrivač je visine oko 10 centimetara.

U četvrtak ujutro je nekoliko glavnih puteva koji vode do grada zatvoreno, dok je železnička linija Jerusalim - Tel Aviv ostala u funkciji.

 

 

Opštinski radnici su tokom noći raščišćavali puteve u gradu sa 250 snežnih ralica. Skoro 150 tona soli je posuto po putevima.

U Gilu, najuzvišenijoj četvrti prestonice, već oko 20.30 palo je dovoljno snega da je grudvanje moglo da počne. 

 

 

Ranije tokom dana, gradonačelnik Jerusalima Moše Lion zamolio je stanovnike da izbegavaju vožnju po gradu kada buldožeri rade na uklanjanju snega.

Oluja je donela i jak vetar i kišu u drugim delovima zemlje. 

 

 

Inače, u centralnom brdovitom regioni Izraela, uključujući Jerusalim, jednom u nekoliko godina padne sneg. 

Tako je  2013. godine velika mećava uzrokovala isključenje struje u nekoliko naselja, nakon što je grad bio prekriven snegom do 30 centimetara. Ta ista oluja zahvatila je mesta na višoj nadmorskoj visini južno od grada, gde je visina snežnog pokrivača iznosila skoro metar. To se smatralo događajem koji se dešava jednom u veku. 

Pre dolaska u Izrael, zimska oluja je prošla kroz Tursku i Grčku. To je u utorak izazvalo pustoš u Istanbulu, tako što je zakrčilo glavne puteve, ostavljajući bezbroj ljudi i vozila nasukanim preko noći u uslovima ispod nule.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike