Situacija se zahuktava: Ko sve Rusiji preti sankcijama, NATO gomila vojsku, Kijev sprema ofanzivu?

24.01.2022

10:35

0

Autor: 24sedam

Sve se više strahuje od rusko-ukrajinskog sukoba

Situacija se zahuktava: Ko sve Rusiji preti sankcijama, NATO gomila vojsku, Kijev sprema ofanzivu?
putin bajden ukrajina - Copyright Tanjug/AP Photo

Odnosi između Rusije i SAD najnapetiji su od Hladnog rata. Sa jedne strane, zapadni mediji govore da Moskva sprema invaziju na Ukrajinu, dok Rusija to negira i traži garancije od NATO da prestane da se širi na istok.

"Neviđene sankcije"

U međuvremenu, opet se preti novim sankcijama.

Ministar spoljnih poslova Danske Jepe Kofod izjavio je da je Evropska unija spremna da uvede "nikada viđene" sankcije, ukoliko Rusija napadne Ukrajinu.

- Nema sumnje da smo spremni da reagujemo na odlučan način, da uvedemo dosad neviđene sankcije, ako Rusija ponovo napadne Ukrajinu - izjavio je Kofod, preneo je Rojters.

AP Photo/Darko Bandic
 

On je dodao da bi "Rusija i Putin trebalo da znaju da je cena provokacija i vojne sile da se promene granice u Evropi vrlo skupa".

- Spremni smo da uvedemo najoštrije sankcije, jače nego 2014. godine - naveo je on.

Mogu sankcije, ali ne dirajte gas

I ministar spoljnih poslova Austrije, Aleksander Šalenberg, najavio je da će u slučaju daljeg zaoštravanja situacije u vezi Ukrajine biti dalekosežnih sankcija EU protiv Moskve, ali je ukazao da to ne sme da obuhvatiti gas.

- Mi u Evropi u određenom stepenu zavisimo od energije iz Rusije - kazao je Šalenberg za dnevnik "Prese".

On je istakao da se to ne može preko noći promeniti, "ako u Evropi želimo da imamo toplotu i struju".

Šalenberg kaže da su neprihvatljivi zahtevi Rusije da se Ukrajina isključi od proširenja NATO i vojnici NATO povuku iz zemalja članice.

Putin, prema njegovim rečima, u slučaju invazije na Ukrajinu mora računati na dalekosežne sankcije u privrednoj i finansijskoj oblasti.

AP Photo/Lisa Leutner
 

- U slučaju eskalacije uslediće veoma jasan, nedvosmislen i brzi odgovor - poručuje Šalenberg.

On, međutim, navodi da gasovod "Severni tok 2" ne treba da time bude obuhvaćen.

- Severni tok 2 nije ni pušten u upotrebu. Verovati da se to može koristiti kao pretnja nije shvatljivo - kaže Šalenberg.

On je ukazao da postoji uzajamna povezanost Evrope i Rusije u vezi snabdevanja energijom.

U celu priču je morao da se umeša i gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, koji je izrazio veliko razočarenje odlukom Nemačke da zabrani isporuku oružja Ukrajini i insistiranjem na gasovodu “Severni tok 2”.

- To je nepružanje pomoći i izdaja prijatelja u jednoj dramatičnoj situaciji u kojoj se naša zemlja nalazi - rekao je Kličko za dnevnik “Bild”.

On smatra da bi sankcije mnoge zabolele i da su dobro rešenje.

NATO jača vojsku na istoku

NATO saveznici stavili su danas svoju vojsku u stanje pripravnosti i poslaće dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope, jačajući snage i odbranu, u vreme, kako ističu u NATO, "kada Rusija nastavlja gomilanje vojske kod ukrajinske granice".

Prethodnih dana, brojne članice Severnoatlanske alijanse su objavile procene koje se tiču aktuelne situacije ili predstojećih raspoređivanja snaga, navodi se na sajtu NATO.

Danska šalje fregatu na Baltičko more i spremna je da pošalje četiri aviona tipa F16 u Litvaniju, kao podršku NATO misiji u regionu.

AP Photo/Mindaugas Kulbis, File
 

Španija će poslati brodove koji će se priključiti pomorskim snagama NATO i razmatra slanje aviona-lovaca u Bugarsku.

Francuska je izrazila svoju spremnost da pošalje trupe u Rumuniju koje su pod komandom NATO.

Takođe, Holandija šalje dva aviona tipa F35 u Bugarsku od aprila, kako bi pomogli aktivnostima NATO u regionu i staviće brod i kopnene jedinice u stanje pripravnosti.

I SAD je, takođe, stavila do znanja da razmatra povećanje vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da pozdravlja napore saveznika da stave na raspolaganje dodatne trupe Alijansi.

Bajden šalje vojsku?

Američki predsednik Džozef Bajden razmatra mogućnost raspoređivanja više hiljada vojnika, brodova i avijacije u baltičke države i istočnu Evropu zbog situacije oko Ukrajine, tvrdi list „Njujork tajms“, pozivajući se na neimenovanog predstavnika administracije.

Prema podacima lista, u subotu su visoki zvaničnici Pentagona predstavili Bajdenu nekoliko opcija reagovanja. Između ostalog, među njima je i slanje 1.000-5.000 vojnika u države istočne Evrope uz mogućnost „desetostrukog uvećanja“ njihovog broja u slučaju pogoršanja situacije. 

Bivši i aktivni pripadnici vojske su saopštili da su u opciji snage PVO, artiljerija, inžinjerijske snage i logistika.

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh
 

Kako su saopštili „Njujork tajmsu“ anonimni izvori, Bajden bi mogao da donese odluku već ove nedelje. Po njihovim rečima, u tom slučaju, deo vojnika bi bio prebačen iz SAD, a ostali iz drugih delova Evrope. Za sada ni jedna iz razmatranih opcija ne predviđa slanje trupa u Ukrajinu.

Predstavnici administracije tu izrazili mišljenje da predsednik Rusije Vladimir Putin želi da izbegne ovaj korak SAD.

DNR: Kijev sprema ofanzivu na Donbas

Ukrajina nastavlja sa pokušajima destabilizacije situacije u Donbasu i aktivno se sprema da konflikt reši vojnim putem, saopštio je zamenik načelnika uprave Narodne milicije Donjecke narodne republike Eduard Basurin.

- Ukrajinska strana, ne samo da nastavlja sa pokušajima da destabilizuje situaciju u Donbasu, granatirajući naseljena mesta, već su u punom jeku pripreme da sukob reši vojnim putem. Komnada Narodne milicije DNR savetuje protivniku da odustane od svojih zločinačkih namera - navodi se u saopštenju koje je objavljeno na telegram-kanalu vojnog resora republike.

Kako se navodi, DNR primećuje da se vrše pripreme za ofanzivu u zoni „Operacije združenih snaga“ ukrajinske vojske. Specijalna služba DNR je dobila informacije da se vrši kompletiranje mehanizovanih jedinica i da se šalju u Donbas.

Oglasio se i Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Belorusiji nije potreban rat, ali da je na to guraju Amerikanci sami, ali i preko Poljske i Letonije.

- Donosili smo bezbednost regionu. Uvek smo bili cenjeni zbog toga - rekao je Lukašenko.

On je postavio pitanje zašto Belorusiju predstavljaju kao "agresora" i ocenio da pokušaji pritiska i pretnji iz Sjedinjenih Država pokazuju "mentorski ton" Vašingtona prema Minsku.

- Bukvalno pre jednog dana skrenuta mi je pažnja na preteći stav američkog Stejt departmenta. Došli su kod naših diplomata u Njujork i zapretili nam: Ako dozvolite to Putinu i Rusiji, onda ćemo uvesti sankcije. Ako vratite nuklearno oružje Belorusiju, biće ovo i ono - rekao je Lukašenko.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike