Ako primetite bilo koju od ovih sedam stvari na svojim grudima, vreme je da posetite lekara

29.05.2022

06:53

1

Veoma često svojim grudima ne pružamo isti tretman kao ostatku tela, i to treba da prestane

Ako primetite bilo koju od ovih sedam stvari na svojim grudima, vreme je da posetite lekara
Pixabay

Mnogo vremena provodimo u očajanju zbog svojih grudi. Ili imamo previše toga ili nemamo dovoljno.

Uvek im nešto zameramo, te ne stanu u majice, te im trebaju glupi grudnjaci, uh, kakva gnjavaža!

Vaše grudi su deo vas i kao takve zahtevaju negu. To se proteže dalje od vašeg mesečnog samoispitivanja, ili još opasnije, samo kada dođe svetski dan podizanja svesti o važnosti zdravlja.

Zato se skoncentrišite i ukoliko primetite bilo koju od ovih sedam stvari na svojim grudima, vreme je da posetite lekara:

1. Kvržice na dojkama

Nisu sve kvržice jednake. Zapravo, poenta je da ako osetite kvržicu tokom mesečnog samopregleda koji svakako uvek radite, to nije nužno rak. Drugi faktori mogu izazvati kvržice, kao što su začepljeni kanali, ožiljno tkivo i benigne ciste. Oni su ustvari mnogo češći od dijagnoze raka dojke, ali zato što ne možete da kažete samo na osnovu fizičkog pregleda, morate da odete kod svog doktora kako bi mogli da izvrše potrebne analize.

Profimedia
 

2. Krvavi iscedak iz bradavica

Ovo može ukazivati na rak dojke, ali takođe može ukazivati na apsolutno ništa. Da, ponekad iscedak - krvav ili ne - može biti nuspojava lekova ili simptom problema sa štitnom žlezdom ili hipofizom. Bez obzira na to, odmah proverite o čemu je reč.

3. Bol u grudima

Postoji toliko različitih razloga zašto vas grudi bole. Seks, menstruacija, hormonske promene, menopauza, loš grudnjak, naporan trening... Ako vaša bol traje duže od nedelju dana, proverite se.

4. Crvene, bolne bradavice

Opet, mnoge stvari vas mogu poslati pravo u pakao sa bradavicama. Trčanje, loš deterdžent za pranje veša i suva koža zimi su faktori koji mogu dovesti do ispucalih bolnih bradavica. Ali oni takođe mogu ukazivati na Pagetovu bolest, pa je najbolje da razgovarate sa svojim lekarom o svojim simptomima.

Profimedia
 

5. Promene oblika dojke

Normalno je da se vaše grudi vremenom menjaju. Od puberteta do trudnoće i dojenja i menopauze, vaše grudi prolaze kroz mnogo toga. Ali ako primetite abnormalnu promenu u obliku, nemojte se plašiti da razgovarate sa svojim lekarom o tome. To bi vam zapravo moglo spasiti život.

6. Ljušti vam se koža oko bradavice

Vaše grudi imaju osećanja, a takođe imaju ekcem ili psorijazu, ili dermatitis. Ponašajte se prema njima kao prema koži na bilo kom drugom delu tela i krenite na pregled i lečenje. Vaša koža je organ, dame. Poštuj to.

7. Nabori ili udubljenja kože dojke

Ovakvu promenu obično izaziva ožiljno tkivo, ali lekari vole da je provere samo da bi bili sigurni.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti