Zatvarate sve prozore na kući kad je vruće? Pravite ogromnu grešku, stručnjaci objasnili zašto

25.07.2022

09:05

0

Autor: Z. A.

Mislili smo da radimo dobru stvar, ali to očigledno nije tako

Zatvarate sve prozore na kući kad je vruće? Pravite ogromnu grešku, stručnjaci objasnili zašto
pexels-cottonbro-10069244 - Copyright Pexels

Klima se toliko promenila da većina nas ne može da se navikne na nove vrućine, zbog čega izmišljamo nove načine da se rashladimo, ali negujemo i stare i proverene metode. Jedna od njih je da kada nismo kod kuće zatvaramo sve prozore i spuštamo roletne kako toplota ne bi ušla. A izgleda da pravimo ogromnu grešku.

Brojna istraživanja su pokazala da se kvalitet vazduha u manjim prostorijama može brzo pogoršati. Recimo, u istraživanju koje je merilo kvalitet vazduha, pokazalo se da neotvaranje prozora može da poveća nivo ugljen-dioksida znantno iznad preporučenih vrednosti. U pojedinim slučajevima nivo ugljen-dioksida bio je 75 odsto veći, što se odrazilo i na loš kvalitet vazduha. Loš kvalitet vazduha utiče na san, a pored toga narušava i koncentraciju, radnu efikasnost i imunitet.

Pexels
 

Istraživači sa Njujorškog medicinskog univerziteta proučavali su kako kvalitet vazduha utiče na koncentraciju i radnu efikasnost. U ovom eksperimentu učestvovale su 24 zdrave osobe. Rezultati su pokazali da je visoka koncentracija ugljen-dioksida znantno usporila njihove misaone procese.

Pexels
 

Stručnjaci preporučuju da se prozori otvaraju nekoliko puta dnevno i da se najmanje pet minuta drže otvorenim. Ovo treba raditi i kada je napolju veoma toplo.

Provetravajte prostorije tokom ranih jutarnjih časova, tokom noći ili u kasnim večernjim časovima.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike