Spremite pastu kao vrhunski kuvar: Italijani otkrivaju trikove za pripremu savršene testenine

10.12.2021

13:50

0

Ovo su zlatna pravila za kuvanje testenine

Spremite pastu kao vrhunski kuvar: Italijani otkrivaju trikove za pripremu savršene testenine
Testenina - Copyright Unsplash

Mnogi misle da je kuvanje testenine jednostavan posao s kojim ne možemo da pogrešimo, ali Italijani tvrde da su greške i te kako moguće.

Naizgled sitne greške tokom kuvanja mogu potpuno da upropaste jelo čak i ako je sos napravljen vrhunski.

Italija je zemlja duge tradicije pripreme testenine. Italijani se vekovima drže nekoliko zlatnih pravila i preporučuju svima da ih slede pa ih pročitajte pre nego što krenete da pripremate sledeću porciju testenine. 

Unsplash
 

Ulje u vodu - jedno veliko ne! 

Prva stvar koju ne bi trebalo da radimo je dodavanje ulja u vodu u kojoj kuvamo testeninu. Ulje se odvaja i pluta na vodi pa zamisao da se sprieči lepljenje testenine neće biti ostvarena. Takođe, nakon što kuvanu testeninu procedimo, ulje će se zalepiti za nju što će sprečiti zadržavanje sosa na njoj, a to ne želimo.

Sačekajte da voda provri

Ako želite da pripremite "al dente" testeninu onda je od velike važnosti čekanje da voda provri. Dakle, testeninu uvek stavljajte u provrelu, kipuću slanu vodu.

So tek nakon što voda provri

Dodamo li so hladnoj vodi, produžiće se vreme potrebno vodi da dosegne tačku ključanja. Međutim, kad se ubaci u kipuću vodu, so će povisiti temperaturu i voda će tada biti izuzetno vruća - idealna za kuvanje testenine.

Ne lomite špagete, baš nikad 

Špagete i slična testenina nisu toliko dugačke bez razloga. Ova vrsta testenine mora da može da se dobro obmota oko viljuške kako bi se sos svuda probio.

Unsplash
 

Lomljenjem uništavate njihovu namenu.

Znate li šta zapravo znači "al dente"? 

Ovaj pojam ste sigurno čuli bezbroj puta i on označava savršeno kuvanu testeninu, ali kako da znamo da je došla do te tačke tokom kuvanja?

U italijanskom jeziku postoji još jedan pojam - "punto verde" što u prevodu znači "zelena tačka". To je tanka crtica ili tačkica koju možemo videti kada komad testenine prepolovimo na pola. Trebalo bi da bude bleđa od ostatka. To znači da je testenina "al dente".

Ne ispirajte testeninu nakon kuvanja

Velika greška je kada na kraju kuvanja testeninu ispiremo vodom. Tako uklanjamo skrob s njene površine koji pomaže da se testenina dobro sljubi s umakom. 

Umak mora biti spreman 

Jednom kuvanu testeninu trebalo bi odmah dodati u već gotov sos, uključiti šporet i dinstati par minuta. Ako je umak pregust, dodajte malo vode u kojoj se kuvala testenina - ona sadrži obilje skroba, obogaćuje ukus sosa i pomaže mu da se bolje zalepi se za testeninu.

Kuvari vodu u kojoj se kuvala testenina često upravo zbog toga nazivaju "tečno zlato".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Miss Gastro

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike