Predlog posnog jelovnika za Nikoljdan: Uz sjajne specijalitete obeležite sveca zaštitnika vašeg doma

11.12.2023

14:42

0

Autor: 24sedam

Za slavu se s ljubavlju sprema bogata trpeza

Predlog posnog jelovnika za Nikoljdan: Uz sjajne specijalitete obeležite sveca zaštitnika vašeg doma
Copyright Profimedia

Sveti Nikola se u hrišćanskoj tradiciji smatra jednim od najstarijih svetaca, a u zapadnom i istočnom hrišćanstvu veruje se da je on čiudotvorac, zaštitnki siromašnih i putnika. Prema predanjima, Sveti Nikola je nakon smrti svojih roditelja svoje nasledstvo podelio deci i siromašnima i posvetio se jednostavnom životu i veri.

Slava Svetog Nikole obeležava se slavskom svećom, kolačem i žitom, a trpeza je uvek posna. Na dan slave porodica se okuplja, a u domu treba da vlada mir i pozitivna energija.

I za posnu slavu, isto kao i za mrsnu, postoji pregršt specijaliteta, a poznato je da se s posebnom pažnjom priprema svako jelo i da se s ljubavlju servira na trpezi.

Predlažemo nekoliko jela koja će vam ovaj dan obojiti ukusima.

Rolnice od paprike s tunjevinom

Sastojci:

  • 4 crvene paprike
  • 200 g tunjevine iz konzerve
  • 200 g posnog majoneza
  • peršun, so, biber
  • sok od 1/2 limuna

Pinterest

Priprema

1. Paprike ispecite na plotni ili u rerni, oljuštite ih i isecite na šire trake. Možete naravno da koristite i odleđene pečene paprike iz zamrzivača, samo je važno da ih odledledite na vreme.

2. Tunjevinu ocedite od ulja, izgnječite viljuškom i pomešajte sa seckanim peršunom. Posolite, pobiberite i poprskajte sokom od limuna. Sve dobro izmešajte.

3. Stavljajte pomalo smese na svaku traku paprike i pravite rolnice. Pospite peršunom i služite hladno.


Čorba od šampinjona s belim vinom

Sastojci:

  • 250 g šampinjona
  • 2 kašike posnog margarina
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 kašika brašna
  • 2 dl belog vina
  • 1 čen belog luka
  • so, biber
  • peršunov list

Pinterest

Priprema

1. Sitno iseckajte crni luk, a potom i šampinjone iseckajte na listiće, pa ih zajedno prodinstajte na margarinu.

2. Dodajte brašno, prelijte sa dva litra vode i kuvajte dok pečurke ne omekšaju.

3. Zalijte vinom, pa pospite seckanim belim lukom i peršunovim listom, te ostavite da se krčka još deset minuta. Čorba je spremna za serviranje.

Bakalar u foliji

Sastojci:

  • 400 g bakalara
  • 50 g posnog margarina
  • so
  • glavica luka
  • praziluk
  • spanać
  • peršun

Priprema

1. Premažite margarinom alu-foliju i stavite bakalar na nju. Začinite solju i secaknim peršunom. Dodajte luk, spanać, kružiće praziluka i malo margarina.

2. Zamotajte foliju kao pakovanje i krajeve dobro pričvrstite, pa stavite na pleh. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite ribu 20 minuta.

Pinterest

Pastrmka iz rerne

Sastojci:

  • 1 kg sveže pastrmke
  • 3 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • vezica peršuna
  • 2 limuna
  • 1 glavica crnog luka

Priprema

1. Za marinadu iseckan beli luk i peršun pomešajte sa malo maslinovog ulja i sokom od jednog limuna, dodajte so i biber.

2. Očišćenu pastrmku prelijte marinadom i ostavite da odstoji minimum 15 minuta.

3. Ribu stavite u posudu za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 220 stepeni.

Zimska torta

Sastojci:

Za koru

  • 200 g mlevenih oraha
  • 150 g meda
  • 250 ml soka od pomorandže
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 300 g brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml ulja

Za fil

  • 750 g kesten pirea
  • 50 g pekmeza od kajsija
  • 200 g sekanih oraha
  • 3 kašike ruma

Za glazuru

  • 200 g crne čokolade
  • 1 kašika ulja

Pixabay

Priprema:

1 Pomešajte sve potrebne sastojke za kore i u zagrejanoj rerni pecite patišpanj na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada se ohladi, koru podelite na tri dela.

2 Za fil sjedinite kesten pire, pekmez, rum, pa dodajte seckane orahe. Ređajte kora, fil, kora fil, a odozgo tortu prelijte glazurom.

Bon appetit i srećna slava!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike