Kako se pravi postan majonez? Evo tri načina da pripremite jednako kremast i gust dodatak za jela i salate, a zdraviji od mrsnog originala

28.11.2023

18:16

0

Autor: Z. A.

Sve što je mrsno može biti posno, samo treba znati prave kulinarske cake

Kako se pravi postan majonez? Evo tri načina da pripremite jednako kremast i gust dodatak za jela i salate, a zdraviji od mrsnog originala
Postan majonez - Copyright Profimedia

U vreme posta domaćice se dovijaju da naprave posna jela koja neće nimalo zaostajati za mrsnim i ukusnim specijalitetima. I vrhunski u tome uspevaju. Zato je osmišljena čak i posna verzija majoneza, čija je osnova skrob - odnosno kuvani krompir.


Skrob omogućava da namaz bude gust poput paštete, ulje popravlja teksturu, a ostali dodaci poput jabukovog sirćeta, soli, bibera i senfa su zaduženi za poboljšanje ukusa.

Već postoje razni recepti za posni majonez, a njihova prednost je u tome što ćete ga spremiti prosto i brzo, a po ukusu nimalo ne zaostaju za standardnim majonezom s jajima.
Unsplash
 

Budući da je vereme slava i praznika, majonez će vam i ove zime biti potreban za salate i slane torte, a evo tri načina da ga pripremite dok se odričete od hrane životnjiskog porekla. pravite posnu rusku salatu ili pak neku drugu salatu koju ćete preliti ili povezati.

Posni majonez od krompira

Sastojci:

  • 2 krompira
  • kašičica senfa
  • limunov sok
  • kašika belog vina
  • 200 ml ulja
  • so
  • biber po ukusu

Priprema: Krompir skuvajte u ljusci, ohladite ga, oljuštite i propasirajte. Dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom. Dodajte polako ulje. Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte. Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.

Printscreen/YouTube, Калнина Наталья
 

Posni majonez od gustina

Sastojci:

  • 6 ravnih kašika gustina
  • 24 kašike vode
  • 3 kašičice senfa
  • 9 kašika ulja
  • sok od 1/2 limuna
  • biber
  • so

Priprema: Gustin dobro izmešajte s vodom da se razbije svaka grudvica, pa ga skuvajte da se zgusne. Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodajte prvo tri kašičice senfa. Zatim dodajte devet kašika ulja, jednu po jednu. Na kraju sipajte sok od pola limuna. Mutite da sve bude kompaktno. Dodajte soli i bibera prema ukusu. Ostavite da stoji na hladnom, najmanje 1 sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.

Profimedia
Posna ruska salata

Posni majonez od sojinog mleka

Sastojci:

  • 200 ml nezaslađenog sojinog mleka
  • 300 ml ulja
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 2 kašičice jabukovog sirćeta
  • kašičica senfa
  • soli po ukusu

Priprema: Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja. Kada se mleko i ulje savršeno sjedine, opet lagano dodajte jabukovo sirće. Zatim sipati limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut-dva. Sada dodajte senf i ostatak ulja. Mutite sve dok ne dobijete kremastu masu i vaš posni majonez je gotov.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike