Tri načina da brzo i lako spremite zdravu pastrmku za Badnje veče

04.01.2023

12:33

0

Autor: Z. A.

Za Badnje veče na stolu je obavezna riba

Tri načina da brzo i lako spremite zdravu pastrmku za Badnje veče
pržena pastrmka - Copyright Profimedia

Ulazimo u poslednje dane božićnog posta koji će biti zaključen za Badnji dan, kada će sve domaćice pripremiti bogatu posnu trpezu i dočekati rođenje Bogomladenca Isusa Hrista. A nasred te trpeze biće riba. 

U našim kućama najčešće se pripremaju oslić, šaran, skuša, som i pastrmka - koju biste ove godine mogli da stavite na astal. A za to imate puno zdravih razloga i nekoliko super načina da bude veoma ukusna.

Pastrmka spada u jednu od najkvalitetnijih slatkovodnih riba s obzirom na činjenicu da ne može da živi u zagađenoj vodi. Njeno stanište su najčešće brzi i izuzetno čisti planinski potoci i reke.

Meso pastrmke je izuzetno bogato gvožđem, te se preporučuje osobama koje pate od anemije.

Pexels
 

Pastrmka je niskokalorična riba koja ima manju koncentraciju natrijuma u mesu, pa se preporučuje osobama koje imaju visok pritisak i štiti i od kardiovaskularnih bolesti. Pastrmku često zovu: riba koja čuva srce.

Kako da brzo i lako spremite pastrmku

Za pastrmku kažu da je posna jer gotovo i da ne sadrži masti. Ova riba je jedan od najboljih izbora za posnu trpezu.

Njena velika prednost je u tome što nije potrebno mnogo vremena da se isprži ili da se ispeče.

Na tiganju

Najbrži i najlakši način da spremite pastrmku jeste da je ispržite u tiganju.
Očišćenu ribu isecite na porcije, posolite i uvaljajte u brašno, pa je zatim stavite u dobro zagrejano ulje. Na nekim mestima se umesto tradicionalog belog brašna koristi kukuruzno brašno za valjanje ribe.

Pexels
 

Na roštilju

Ukoliko želite da sačuvate maksimalne količine vitamina i minerala ove korisne ribe, onda možete da spremite ovu ribu na roštilju. Za to je potrebno da se riba opere mlakom vodom, pa se nakon toga obavezno osuši.

Riba se naulji, posoli i pobiberi. Po želji, pastrmku možete premazati sveže isceđenim sokom od limuna i maslinovim uljem (može i suncokretovim) sa obe strane. Riba treba tako da odstoji makar pola sata. Ako imate strpljenja, možete sačekati i sat vremena. Nakon toga možete ispeći ribu na roštilju.
Pexels
 

U rerni

Treća varijanta je da pastrmku ispečete u rerni. Kada posolite i dodate biber, ribu prekrijte kriškama limuna i iseckanom mirođijom (ili peršunom po želji).

Prelijte maslinovim uljem i ispecite. Nije vam potrebno više od 30 - 40 minuta da spremite ribu na ovaj način. Riba će biti još mekša ako je pre pečenja stavite u posoljenu kipuću vodu oko 4 minuta.

Druga varijanta za spremanje u rerni je da stavite pastrmku sa kriškama limuna, a pritom da dodate i beli luk i listiće paradajza. Preko isecite kolutiće luka.
Sipajte malo vode i ulja i pecite u zagrejanoj rerni (200-220 stepeni) oko 30-40 minuta. Pastrmka se može peći i sa malo belog vina. Može se peći u foliji, kesi za pečenje ili u tepsiji.

Pexels
 

Začini koji se slažu uz pastrmku, osim navedenih, jesu selen i estragon. Praktične domaćice koriste miks začina za ribu.

Kada servirate pastrmku, obavezno je garnirajte četvrtinama limuna uz dinstano povrće ili krompir pire.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike