Recept dana: Baklava sa orasima - sočna i prepuna fila, zvezda i kraljica, najpopularnija je na slavama

09.12.2022

08:04

1

Autor: Z.A.S.

Priprema je brza i vrlo jednostavna

Recept dana: Baklava sa orasima - sočna i prepuna fila, zvezda i kraljica, najpopularnija je na slavama
Baklava sa orasima - Copyright Profimedia

Baklava je aspolutno jedan od omiljenih kolača, pogotovo na slavama i raznim svečanostima. Nije uopšte teška za pripremu, a kore ne razvijate već ih kupujete.

Fil baklave može da bude prepun badema, pistaća, čokolade, suvog grožđa, ali su mnogi saglasni u tome da je ona klasična, baklava sa orasima, za sva vremena.

Baklava je, verujemo da znate, poreklom iz Turske, ali je prilično popularan i na našim prostorima. Recept je jednostavan, a biće brzo gotova.

Vreme pripreme:

  • 45 minuta

Sastojci:

  • tanke gotove kore
  • 300 g mlevenih oraha
  • 400 g šećera
  • 400 ml vode
  • 1 limun
  • 2 vanilin šećera
  • ulje
Pixabay
 

Priprema:

Raširite koru, premažite je uljem, a zatim je savijte na pola, pa ponovo na pola. Ponovo je premažite uljem i ponovo je savijte i premažite. Rasporedite po dužini jednu punu kašiku oraha i zavijajte u trougao. Ređajte u pleh koji ste prethodno podmazali i pecite na 200 stepeni 30 minuta. Dok se baklava bude pekla, napravite sirup. Sipajte u šerpu šećer, vodu, vanilin šećer i pustite da uvri i postane sirup. Pred kraj ubacite krugove limuna. Vruću, pečenu baklavu polako prelijte vrelim sirupom. Ostavite da odstoji nekoliko sati i da upije sirup (najbolje preko noći) a zatim je služite.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike