Neispravan bojler koštao je života dvoje mladih: Evo kako reagovati u slučaju strujnog udara, jedna stvar je ključna!

17.02.2021

20:00 >> 22:30

0

Autor: Jovana Vrećo

Ovakve situacije mogu biti opasne, a u nekim slučajevima i kobne po život

Neispravan bojler koštao je života dvoje mladih: Evo kako reagovati u slučaju strujnog udara, jedna stvar je ključna!
Copyright Printscreen/Youtube

Vest o smrti dvoje mladih, u selu Kremna kod Užica, koji su izgubili živote zbog neispravnog bojlera, šokirala je i rastužila celu Srbiju.

Ni ne sluteći kakva tragedija će da se desi, mladić Uroš Đ. (29) ušao je da se tušira kada ga je udarila struja u vikendici. Njegova devojka J.J. (30) ušla je u kupatilo pokušavajući da ga spase, ali se sve završilo na tragičan način, jer je i nju udarila struja.

Nažalost, ovakve situacije mogu biti opasne, i u kao u ovom slučaju kobne po život, zato je potrebno slediti osnovne smernice da taj strujni udar ublažimo i tako spasimo život nekome, ali i svoj.

Isključiti struju!

Prvobitno je neophodno izvaditi utikač, odvrnuti osigurač, drvetom prekinuti provodnik, ali to nikako ne raditi golim rukama već gumenim debelim rukavicama ili uviti ruke suvim tekstilom i to obilno i tako uhvatiti provodnik, piše Stetoskop.

Kada su u pitanju visoki naponi, neophodno je držati minimum 10 metara udaljenosti dok se ne osigura isključenje napona, kako ne bi struja došla i do vas.

Reanimacija!

Veštačko disanje sprovodi se uduvavanjem izdahnutog vazduha reanimatora metodom usta na usta ili usta na nos. Usne bolesnika se očiste od stranog sadržaja, preko njih se postavlja maramica ili nešto slično njoj.

Osoba koja vrši reanimaiciju se nalazi sa strane bolesnika, jednu ruku mu podvuče ispod vrata (i nešto niže), zatim podiže vrat bolesnika da glava spontano pada niže i nazad temenom prema leđima. Palcem i kažiprstom druge ruke zatvori nozdrve, dlanom iste ruke pritiska čelo i gura glavu što više dole i nazad da brada zauzme najviši položaj.

Duboko udahne, prisloni usta na usta bolesniku i uduvava vazduh pazeći da je obuhvatom svojih usana pokrio obim usana bolesnika, jer se tako izbegava gubitak vazduha.

Zatim reanimator oslobađa usta bolesnika da omogući da uduvani vazduh spontano izađe. Prvih desetak uduvavanja izvede se brzo i uzastopno a zatim se uduvavanje nastavi ravnomerno u ritmu normalnog disanja (12-14 u minuti). Provera uspešnosti uduvavanja se ocenjuje pojavom sinhronih pokreta grudnog koša.

Printscreen/Youtube

Spoljnu masažu srca treba započeti odmah čim prestane ili jako oslabi rad srca. Da je došlo do toga, možete ustanoviti po tome,  što se ne može napipati puls na arterijama vrata, ruke ili noge, a povređenom su proširene zenice i poprimi mrtvački izgled.

Masaža se izvodi ravnomernim i snažnim pritiskom u predelu spoja gornje dve trećine i donje trećine sternuma (grudne kosti). Potiskivanje sternuma prema kičmi 3,5-5 cm prenosi se na srce. Osoba koja pomaže reanimatoru podigne bolesnikove noge da se što više krvi premesti prema srcu i mozgu.

Pročitajte još:

Oko dva centimetra iznad kraja grudne kosti postavi se koren dlana jedne ruke i preko njega koren druge ruke. Ruke su ispružene u laktovima a ramena se nalaze iznad grudne kosti, jer se tako težina tela reanimatora prenosi na njegove ruke, da bi kompresija srca bila efikasnija. Prsti položene ruke ne dodiruju grudni koš. Ruke se ne odvajaju od predela grudne kosti pri narednim kompresijama.

Ritam kompresija iznosi 80-100 u minuti, a posle svake pete kompresije obavlja se jedno uduvavanje vazduha i u tom trenutku se kompresija ne izvodi. Ako reanimaciju izvode dve osobe, uz isti ritam kompresija srca obavljaju se dva uzastpona uduvavanja na svakih 15 kompresija. Provera uspeđnosti obavlja se posle jednog minuta reanimacije.

Da je reanimacija uspešna, pokazuju sledeći znaci: palpira se puls na arterijama vrata ili noge, zenice nisu maksimalno dilatirane (proširene), popravlja se boja kože, javlja se mišićni tonus, grudni koš se spontano i ritmično pokreće.

Zbrinuti opekotine

Ako je oživljavanje uspelo, sledeći korak je zbrinjavanje opekotina.

Tada bi trebalo pažljivo skinuti delove odela osim onih slepljenih za kožu, jer ako bismo skidali te delove, to uzrokuje jake bolove i zajedno sa delovima odela ljušte se i delovi tkiva. Zato bi odeću trebalo skidati paranjem po šavoima. Delove tela koji su opečeni trebalo bi prekriti sterilnom gazom ili zavojem. Takođe, što pre je moguće, povređenoj osobi dati da pije što više tečnosti. Povređenog posle uspešnog oživljavanja transportovati u bolnicu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike