Tužan dan o devojčici sa cuclom: Danka bi danas napunila dve godine (FOTO/VIDEO)

06.05.2024

08:35

0

Autor: 24sedam

Srbija se pre tačno 40 dana digla na noge, a onda je stigla strašna vest

Tužan dan o devojčici sa cuclom: Danka bi danas napunila dve godine (FOTO/VIDEO)
Danka Ilić - Copyright MUP

Devojčica sa cuclom, malena Danka Ilić danas, 6. maja, napunila bi dve godine, da nije bilo tog strašnog 26. marta. 

Cela Srbija se digla na noge tog tmurnog martovskog popodneva, pre tačno 40 dana, još u prvim satima kada je Danka nestala, misleći da je u pitanju ko zna koji po redu slučaj "deteta koje se samo izgubilo, na tren, iz vida roditelja". 

24sedam/Katarina Mihajlović
Roditelji devojčice Miloš i Ivana Ilić

Tada je prvi put aktiviran i sistem "Pronađi me" i krenula je potraga. Uz policiju uključilo se i ljudstvo, te je tako već prve večeri za devojčicom tragalo više od 100 ljudi. Tražili su je meštani Banjskog polja, komšije, prijatelji, vatrogasne jedinice, kao i pripadnici Gorske službe spasavanja i policija. Na putu su bili psi tragači, dronovi su nadletali teren, tragalo se celu noć, uključeni su i helikopteri, a teren je čak pregledan i termovizijskim kamerama. 

 

Meštani su tog dana pričali da se oko kuće Ilića nalazi nekoliko rupa koje su duboke između jednog i dva metra i da su se one napunile podzemnim vodama. Svi su bili zabrinuti da je devojčica zalutala i upala od jednu od njih.  

Potrazi su se u ranim jutarnjim satima priključili i odredi Žandarmerije koji su pretraživali teren, a potragu je i dalje ometala jaka kiša.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu, s obzirom na to da su svi dotadašnji rezultati ukazivali na to da se devojčica ne nalazi na tom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

24sedam/Goran Sivački/ATA Images/Antonio Ahel
 

Saopšteno je da će potraga da se nastavi operativnim putem. Ipak, policija je na mestu nestanka devojčice postavila šatore, što je ukazivalo na to da potraga na terenu nije ni blizu kraja.

A onda je stigla strašna vest....

Nekoliko dana kasnije, otkriveno je da je Danka Ilić ubijena. Za zločin su osumnjičeni Srđan Janković (50) iz sela Luka i Dejan Dragijević (50) iz Zlota, radnici borskog "Vodovoda" koji do dans nisu otkrili gde je lokacija na koju su prebacili telo devojčice sa divlje deponije. U pritvoru je i Dragijevićev otac Radoslav (73), osumnjičen da je sinu pomogao u premeštanju tela devojčice. Pod istragom je bio i najmlađi Dragijević - Dalibor (40). Ali, on je preminuo 7. aprila u pritvoru borske policije. 

Pixabay/Facebook
Dejan Dragijević i Srđan Janković

Istraga ubistva dvogodišnje devojčice nastavlja se paralelno s intenzivnom potragom za njenim telom. Do sada su prikupljeni brojni dokazi na veštačenjima koji će biti od ključnog značaja za ceo postupak koji se vodi pred Višim sudom u Zaječaru, gde je inače saslušano i oko 15 svedoka.

U međuvremenu, Dragijević i Janković su poslati na veštačenje u prihijatrijsku bolnicu Centralnog zatvora u Beogradu. Stručnjaci imaju zadatak da utvrde u kakvom su psihičkom stanju bili kada su službenim automobilom "panda" udarili Danku u Banjskom Polju, a potom je udavili i njeno telo bacili na obližnju divlju deponiju na putu ka Boru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike