Na današnji dan preminuo je čuveni srpski botaničar: Otkrio je novu vrstu četinara, a po njemu je nazvan i jedan planinski vrh!

08.03.2024

07:33

0

Pančić je tokom svog života proučavao floru, faunu i mineralogiju Balkanskog poluostrva, a posebno Srbije

Na današnji dan preminuo je čuveni srpski botaničar: Otkrio je novu vrstu četinara, a po njemu je nazvan i jedan planinski vrh!
Josif Pančić - Copyright Profimedia/Wikipedia/goldfinger

Na današnji dan 1888. godine u Beogradu je preminuo čuveni srpski botaničar, prirodnjak i lekar Josif Pančić, koji je najpoznatiji po tome što je otkrio novu vrstu četinara koja je po njemu nazvana Pančićeva omorika.

Po Josifu Pančiću nazvan je i najviši vrh Kopaonika - Pančićev vrh, na kome se nalazi mauzolej sa njegovim posmrtnim ostacima.

Pančić je tokom svog života proučavao floru, faunu i mineralogiju Balkanskog poluostrva, a posebno Srbije.

Wikipedia
Josif Pančić

Rođen je u selu Ugrini kod Bribira, u Vinodolu (u to vreme Austrijsko carstvo, a danas Hrvatska), kao četvrto dete Pavla i Margarite. 

Osnovnu školu je pohađao u Gospiću, u Lici, a gimnaziju u Rijeci. Nastavio je da se školuje u Zagrebu, gde je išao u visoku školu. Upisao je medicinu na univerzitetu u Pešti i doktorirao 1842. godine. Tokom studija se izdržavao tako što je davao privatne časove iz francuskog i italijanskog jezika.

U Beču je usavršavao botaničke studije i upoznao Vuka Karadžića, prema čijem je savetu 1846. došao u Srbiju. U to vreme je u neposrednoj okolini Jagodine vladao trbušni tifus. Pančić se već spremio da se vrati u Beč kada ga je Avram Petronijević, ministar inostranih poslova i vlasnik fabrike stakla, pozvao da privremeno boravi u toj oblasti i pomogne u suzbijanju bolesti.

Wikipedia/bobik
Mauzolej na Kopaoniku sa Pančićevim posmrtnim ostacima

Pančić je prihvatio posao i za pola godine uspešno suzbio bolest. Tokom svog boravka tamo, upoznao se sa biljnim svetom Jagodine, Belice i Crnog vrha.

U Jagodini je upoznao i Ljudmilu, ćerku barona inženjera Kordona, sa kojom se venčao u januaru 1849. godine u pravoslavnoj crkvi u Ćupriji.

Pančićeva omorika

Pančić je 1855. godine prvi put čuo da u zapadnoj Srbiji postoji posebna vrsta četinara - omorika.

Wikipedia/Nataša Stefanović/Goldfinger
Selo Đurići na planini Tari

Deset godina kasnije je dobio dve njene grane, a trebalo je da prođe još deset godina da na planini Tari, u zaseoku Đurići, pronađe do tada nepoznati četinar - omoriku koja je po njemu dobila ime - Pančićeva omorika (Picea omorika).

Wikipedia/goldfinger
Pančićeva omorika

Profesor u beogradskom Liceju

Pančić je 8. januara 1850. godine postao član Društva srpske slovesnosti, a 1853. postavljen je za profesora zoologije, botanike, mineralogije i agronomije u beogradskom Liceju.

U Liceju je proveo dugi niz godina, a 1884. godine je postavljen za člana Državnog saveta. Kralj Milan Obrenović, osnivač Srpske kraljevske akademije (1. novembra 1886), postavio ga je za prvog predsednika SKA.

Pančić je tokom svog rada otkrio 102 biljne vrste i opisao ih još oko 2.500. 

Osnovao je 1874. i uredio Botaničku baštu u Beogradu. Od 1889. ona se nalazi na imanju koje je u tu svrhu darovao kralj Milan (Jevremovac).

Facebook/Botanička bašta "Jevremovac"
Botanička bašta

Pančić je objavio oko 30 radova iz botanike, zoologije, geologije, mineralogije, šumarstva i arheologije. Neka od njegovih najpoznatijih dela su "Flora Kraljevine Srbije", "Ptice Srbije" i "Ribe Srbije".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike