Stabla su nestajala u plamenu, ali ova izuzetno retka vrsta još uvek se ne predaje: Zabeležen podmladak Pančićeve omorike na Tari!

07.08.2022

11:10

0

Tačno pre godinu dana, kada je projekat i odobren od strane švajcarske fondacije "Franklinia", najvrednija staništa Pančićeve omorike su bila pogođena jakim požarima

Stabla su nestajala u plamenu, ali ova izuzetno retka vrsta još uvek se ne predaje: Zabeležen podmladak Pančićeve omorike na Tari!
1659864261165902391416194463261605701533bajina-basta-banjska-stena-fotorina3-830x0 - Copyright RINA

Endemska vrsta u nestajanju, Pančićeva omorika, prema dosadašnjim naučnim saznanjima smatra se "vrstom katastrofe", što znači da uspeva da opstane samo na ekstremnim staništima gde drugim, konkurentskim vrstama drveća ponestaje snage za obnovu i razvoj. 

Međutim, iako je prošlog leta bilo strašno gledati kako u plamenu nestaju predivna staništa omorike smatra se da će kataklizmični uslovi koji su nastali nakon požara stvoriti optimalne stanišne preduslove za prirodnu obnovu Pančićeve omorike na ovim lokaltetima.

- Nakon prošlogodišnjih požara ove godine je zabeležen znatno veći broj suvih i oborenih stabala, ali je na pojedinim lokalitetima takođe zabeležen i podmladak Pančićeve omorike. Na sve načine se trudimo da Pančićeva omorika opstane u svom prirodnom staništu, a upravo zbog toga Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske uz podršku devet partnerskih organizacija već punu godinu uspešno implementira projekat "Podrška u restauraciji i konzervaciji najstarije evropske vrste drveća – Pančićeve omorike" - rekao je za RINU Ranko Milanović iz NP Tara.

Pixabay
 

Tačno pre godinu dana, kada je projekat i odobren od strane švajcarske fondacije "Franklinia", najvrednija staništa Pančićeve omorike su bila pogođena jakim požarima. 

U dva navrata krajem 2021. godine projektni tim, na čelu sa ekspertima Milanom Matarugom i Đorđijem Milanovićem, je obišao odabrane sastojine Pančićeve omorike i postavio sedam oglednih ploha. Postavljeni instrumenti imaju cilj da mere temperaturu i vlažnost zemljišta i vazduha. Pored toga pri svakom terenskom obilasku prebrojano je i opisano stanje vegetacije, stabala i podmlatka na oglednim plohama, a sve sa ciljem dugoročnog praćenja.

- Krajem jula 2022. projektni tim je obišao postojeće ogledne plohe, preuzeo prikupljene podatke i postavio dodatne instrumente. Takođe, su postavljene i tri dodatne ogledne plohe u NP "Tara", jedna na lokalitetu Trenice i dve na lokalitetu Studenac. Time je ukupan broj oglednih ploha zaokružen na 10, od čega je šest u Bosni i Hercegovini i četiri u Republici Srbiji - dodaje Milanović.

U narednom periodu će se pristupiti obradi prikupljenih podataka te kroz naredne dve godine trajanja projekta nastaviti pratiti i analizirati stanje i raditi na povezivanju upravljača staništa Pančićeve omorike, razmeni znanja i preporuka za dugoročno održivo upravljanje ovom vrednom drvenastom vrstom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike