U slavu velikog botaničara: Pančićeva omorika „iznikla“ na Kuli Beograd (VIDEO)

18.04.2023

10:42

0

Autor: Ekipa 24sedam

Oživljavajući sećanje na velikog srpskog pronalazača na potpuno nesvakidašnji i originalan način, Belgrade Waterfront je ponovo podsetio s koliko pažnje pristupa obeležavanju važnih datuma koji su promenili svet

U slavu velikog botaničara: Pančićeva omorika „iznikla“ na Kuli Beograd (VIDEO)
Copyright Printscreen/Tanjug

Prijatno, praznično veče na Sava Promenadi proteklo je u znaku impresivne projekcije na medija fasadi Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji i regionu, ovoga puta povodom obeležavanja godišnjice rođenja Josifa Pančića, velikog srpskog lekara, botaničara i prvog predsednika Srpske kraljevske akademije (preteče SANU).

Upravo u slavu i čast jednog od najvećih svetskih botaničara, na Kuli Beograd, novom simbolu naše prestonice, sinoć je „iznikla“ i razgranala se čuvena Pančićeva omorika, endemska vrsta četinara, koju je Josif Pančić otkrio na planini Tari 1875. godine.

Osim što je, kao jedan od najobrazovanijih ljudi svog vremena, otkrio „živi fosil“ svetske flore, po kome je Srbija postala prepoznatljiva, Pančić je bio i geolog, profesor i jedan od utemeljivača prirodnih nauka u našoj zemlji.

 

Oživljavajući sećanje na velikog srpskog pronalazača na potpuno nesvakidašnji i originalan način, Belgrade Waterfront je ponovo podsetio s koliko pažnje pristupa obeležavanju važnih datuma koji su promenili svet.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike