Kad moda ubija: Korseti, krinoline i perike u ulozi ubica

04.06.2021

18:10 >> 20:05

0

Zarad modne ludosti, i da bi imale uzan struk, ravan stomak i bogato poprsje, dame su bile spremne da rizikuju zdravlje i podnose svakojake bolove

Kad moda ubija: Korseti, krinoline i perike u ulozi ubica
Copyright Profimedia

U ljudskoj prirodi je da voli da se ukrašava, pa se kompletna istorija civilizacije može posmatrati kroz istoriju mode. Ali nekada moda može da bude bolna, opasna, pa i smrtonosna. Istorija je puna takvih primera gde su se u ulozi ubica našli korseti, krinoline ili perike.

Pixabay

Viktorijanske dame želele su da imaju što uži struk i u tu svrhu su nosile korsete, koje su besomučno stezale kako bi njihovo telo dobilo oblik “peščanog sata”. Za uzan struk, bogato poprsje i ravan stomak, dame su bile spremne da pretrpe svakakve vrste bolova.

Rizik od bolesti je bio veliki. Medicinski časopis “Lanset” je 1874. godine objavio spisak od 97 bolesti koje su povezane sa nošenjem korseta.

Pixabay

Dame su često i spavale sa korsetima, a zbog tako čvrsto utegnutog tela, trpeli su i unutrašnji organi. Zbog toga su patile od opstipacije i lošeg varenja, leđni mišići su im propadali, pa su imale ozbiljne probleme sa kičmom, a ni lomovi rebara nisu bili retki.

Pošto je korset stezao grudi, gospođe u njima nisu mogle da dišu kako treba, pa su često padale u nesvest, a događalo se i da umru zbog nedostatka vazduha.

Pixabay

Ništa manje opasne nisu bile ni krinoline. Ne zna se tačan broj žena koje su izgubile život zbog ogromnih sukanja koje su stajale na obručima. Najčešće su život gubile ukoliko bi se našle u blizini otvorenog plamena, peći ili kamina, a neki plamičak bi od njih znao da napravi buktinju za tili čas. Samo tokom 1864. godine u Londonu je zabeleženo 2.500 smrti žena čije su se haljine zapalile.

Smrt je nastupala i ukoliko bi njihovu suknju dohvatili točkovi kočije ili neka mašina. Opasnost je pretila i od običnih stepenica, kao i od toga ako se deo krinoline polomi a oštri delovi se zabiju u telo.

Pixabay

Kako su obruči za suknje bili napravljeni uglavnom od čelika ili drveta, a preko toga je išlo nekoliko slojeva veoma teških materijala kao što su brokat ili pliš, nošenje ovakih haljina je ostavljalo modrice na bokovima. Uz to, nošenje nekoliko desetina kilograma nije bilo nimalo lako ni za kičmu.

Međutim, žene su tvrdoglavo nosile krinoline, dok ih muškarci nisu nimalo voleli i pisali su protestne članke protiv njih. Političari su predlagali da se donesu zakoni kojima bi bilo zabranjeno nošenje krinolina. Još jedan razlog za zabranu bio je taj što su dame krale robu iz prodavnica i krile ih ispod širokih sukanja.

Pixabay

Pored nošenja ogromnih haljina, žene su imale i ogromne frizure. Na ulicu se nije izlazilo bez perika koje su bile napravljene od vune, ljudske kose ili dlake od konja, koze ili jaka. Modno pravilo je nalagalo da frizura bude što bujnija i što veća.

Svaka perika je bila oblikovana svinjskom mašću i napuderisana pirinčanim ili pšeničnim skrobom, zbog čega su bile zapaljive kao i krinoline.

Pixabay

Retko su bile skidane, i zbog toga su dame imale ozbiljne rane na glavi. O higijeni nije bilo ni reči, pogotovo zato što se u to vreme nije blagonaklono gledano na kupanje. Praktikovalo se jednom godišnje, a možda i ređe.

Perike, koje su nosili i muškarci, bile su mesto gde su se razmnožavale vaške i druga gamad, a dešavalo se i da se poneki miš u njih uvuče.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike