Kakvu priču krije plavi grad Maroka?

31.10.2021

16:30

0

Dugo je važio za sveto mesto u kome stranci nisu dobrodošli

Kakvu priču krije plavi grad Maroka?
chefchaouen-g00790e4b9_1280 - Copyright Pixabay

Na severozapadu Maroka nalazi se jedan veoma neobičan grad - Šefšauen, poznat pod nazivom Plavi grad, jedinstven upravo po tome što je ovde sve obojeno u plavu boju: vrata, zidovi, fasade, prozori, ulice… Zbog svoje boje, smatra se jednim od najatraktivnijih gradova Maroka.

Po jednoj teoriji, neobičnu boju kuća uvele su jevrejske izbeglice iz Španije koje su verovale da što više gledaš u plavo, to češće misliš o raju i Bogu. Tradicija se „primila“ i postala nadaleko prepoznatljiv pečat grada.

Ipak, plavi tonovi stalni su izvor polemike. Drugi tvrde da je to samo stvar ukusa i da je plava efikasna za odbijanje komaraca.

Pixabay
 

Neki lokalci kažu da plava boja održava njihove domove hladnim tokom letnjih meseci. Iako ovo verovatno nije bila originalna namera, ipak je, mora se priznati, praktičan razlog zašto se farbanje u plavo nastavlja i u modernim vremenima.

U svakom slučaju, ljupko selo koje je proglašeno UNESCO-vom svetskom baštinom, predstavlja primer mešanja andaluzijskog i marokanskog sveta. Pažljivo je održavan i zaštićen u planinskom lancu Rifa, i predstavlja veličanstveni biser plavičastog sjaja.

Pixabay
 

Osim po boji, ovaj grad je poznat i po zanimljivoj španskoj i maorskoj arhitekturi, brojnim prodavnicama rukotvorina, ali i njihovim čuvenim i jako ukusnim kozjim sirom.

Čak su i stanovnici od glave do pete obučeni u plavo, a mnogo vekova ranije niko od stranaca nije smeo da uđe u grad jer se on smatrao svetim.

Zanimljivo je da stanovnici ovog gradića svake godine iznova boje ceo grad kako bi boja uvek bila lepa i intenzivna.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike