Otkriće koje menja istoriju: "Islandija" je kontinent veći od Australije, a pluta nam pod nogama!?

02.07.2021

12:30 >> 14:50

0

Autor: A. B.

Ova nova teorija osporava dugogodišnje naučne ideje o opsegu okeanske i kontinentalne kore u severnoatlantskom regionu i o tome kako su nastala vulkanska ostr

Otkriće koje menja istoriju: "Islandija" je kontinent veći od Australije, a pluta nam pod nogama!?
Copyright Pixabay

Prema navodima međunarodnog tima geologa, ispod Islanda i okolnog okeana možda se krije tajni, potonuli kontinent, koji su nazvali „Islandija“.

Istraživači kažu da bi se ova podvodna zemlja mogla protezati od Grenlanda pa sve do Evrope. Njihova otkrića pokazuju da bi mogla da zauzima površinu od 596.000 kvadratnih kilometara, ali kada tim uključi susedna područja zapadno od Britanije u “veliku Islandiju”, celo područje bi moglo biti u površini od gotovo milion kvadratnih kilometara, što je veće od Australije.

Ako naučnici mogu da dokažu da ova kopnena masa postoji pod morem, to znači da se gigantski superkontinent Pangea, koji je obuhvatio svu kopnenu masu Zemlje pre više od 50 miliona godina, zapravo nije u potpunosti raspao.

Ova nova teorija osporava dugogodišnje naučne ideje o opsegu okeanske i kontinentalne kore u severnoatlantskom regionu i o tome kako su nastala vulkanska ostrva, poput Islanda.

Prisustvo kontinentalne, a ne okeanske kore, takođe bi moglo da podstakne rasprave o novom izvoru minerala i ugljovodonika, koji se nalaze u kontinentalnoj kori.

Pod određenim uslovima, Konvencija Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu dodeljuje obalnim državama ekskluzivna prava na nežive resurse njihovog susednog morskog dna ako naučnici mogu da dokažu da je morsko dno potopljeni produžetak kontinentalne kopnene mase.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike