Čudo Tibeta! Sveto mesto sa koga se obavezno ponese malo zemlje

14.10.2021

14:00

0

Prema legendama, budistički spisi pali su na krov palate Jumbulagang u 5. veku

Čudo Tibeta! Sveto mesto sa koga se obavezno ponese malo zemlje
profimedia-0106619941 - Copyright Profimedia

Smeštena na vrhu planine Jormo Zaksi Ceri na istočnoj obali reke Jarlung, nalazi se jedna od najranije sagrađenih građevina na Tibetu – palata Jumbulagang. Prema legendi, podignuta je u 2. veku, za vreme prvog tibetanskog kralja Nijatrija Cenpa.

Ime palate znači "majka i sin", a unutar nje se nalaze murali koji živopisno prikazuju istorijske događaje i priču o prvom kralju Tibeta, te prvom komadu obradive zemlje. Palata Jumbulagang ima dva dela, prednji je podeljen na nekoliko spratova, dok je zadnji četvrtasta kula.

Prema legendama, prvi budistički spisi pali su na krov palate u 5. veku. Ovi tekstovi se nazivaju „Strašna tajna“ i sadrže oko 400 svetih spisa.U to vreme niko ih nije mogao pročitati, mada su verovali da će se dešifrovati kasnije, kada za to dođe vreme.

Profimedia
 

O palati se brine osam monaha koji u njoj žive i čuvaju je od lopova, kako se istorija ne bi ponovila. Naime, pre dvadeset godina lopovi su ukrali vredne kipove.

Nedaleko od palate je plodna dolina, za koju se smatra da je prvo obrađeno polje na Tibetu. Poljoprivrednici koji posete dolinu često sa sobom ponesu šaku zemlje, kako bi posipali svoja polja kad se vrate kući, osiguravajući tako dobar rod.

Od grada Cetanga do kojeg se ide prema palati ima od oko 10 kilometara, a posetioci mogu da biraju hoće li doći taksijem, motorom ili biciklom.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike