Fascinantne pojave: Najveće živo biće na našoj planeti zauzima 965 hektara zemlje, što je ravno veličini 1.665 fudbalskih terena!

28.03.2021

15:30 >> 15:42

0

Autor: A.G.

Neki delovi Zemlje izgledaju kao da smo na drugoj planeti

Fascinantne pojave: Najveće živo biće na našoj planeti zauzima 965 hektara zemlje, što je ravno veličini 1.665 fudbalskih terena!
Copyright Profimedia

Neobični predeli, zanimljive životinje i čudesni organizmi čine da naša planeta hiljadama godina fascinira, ali i zastrašuje.

ZEMLJINI POLOVI SE OKREĆU

Iako su naučnici prilično sigurni da se ova pojava zaista dešava, još nije sasvim jasno šta izaziva ove polarne akrobacije. Za sada, Zemljin severni magnetski pol se kreće ka severu brzinom oko 65 kilometara godišnje. Imajući u vidu da se poslednji preokret polova dogodio pre 780.000 godina, zakasnili smo za sledeći preokret.

Printscreen/Youtube

NAJVEĆI ŽIVI ORGANIZAM NA ZEMLJI

Kada je u pitanju najveće živo biće na planeti, svima uglavnom prvo padnu na pamet kitovi, slonovi ili drveće. Međutim, u pitanju su gljive Medenjače koje žive na planinama Blu u Oregonu.

Ova ogromna gljiva zauzima oko 965 hektara zemlje, što je veliko koliko 1.665 fudbalskih terena.

Profimedia

NEKI DELOVI ZEMLJE IZGLEDAJU KAO DA SMO NA DRUGOJ PLANETI

Danakilska pustinja u Africi, predstavlja jedno od najsuvljih, najdubljih i najtoplijih mesta na svetu. Tu se nalazi i jezero Asal, najniža tačka ispod nivoa zemlje. Geološki gledano, ova pustinja je nastala kao presušeni rukavac Crvenog mora. Poznata je kao pakao na zemlji, jer se smatra najtoplijim mestom budući da temperatura prelazi 60 stepeni Celzijusovih. Ovo mesto se smatra najekstremnijim na planeti. Međutim, čak i ovde ima života, čak 130.000 stanovnika, uglavnom nomada stočara. U pitanju je narod Afari, koji se pored nomadskog stočarastva bavi kopanjem, vađenjem i prodajom soli, po kojoj je cela pustinja i poznata.

Printscreen/Youtube

NA ZEMLJI POSTOJI REKA KOJA KLJUČA

Misteriozna, oko 6,5 kilometara duga reka duboko u srcu Amazona, je toliko vruća da voda u njoj ključa. Misteriozna “ključajuća” reka Majantujaku, čiji tok iznosi više od šest kilometara, nalazi se duboko u Amazoniji. Na najširem delu, široka je oko 25 metara i duboka oko šest metara. Voda u reci je dovoljno vruća da biste mogli napraviti čaj, a na nekim mestima bukvalno ključa, piše nationalgeographic.rs.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike