U Beogradu tokom prošle nedelje nijedan slučaj korone, ali nam uskoro iz Amerike stiže novi soj - "FLiRT"

07.05.2024

18:07

0

Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji ohrabrujuća što se tiče kovida, jer se nedeljama beleži izrazito mali broj obolelih - istakla je dr Maris

U Beogradu tokom prošle nedelje nijedan slučaj korone, ali nam uskoro iz Amerike stiže novi soj - "FLiRT"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Iako je korona ponovo u centru pažnje zbog širenja dve nove podvarijante nazvane "FLiRT" u Americi, kod nas je situacija drugačija. Konačno, u Beogradu tokom prošle sedmice nije zabeležen nijedan slučaj kovida!

Ovo je izjavila primarijus doktor Slavica Maris, specijalista epidemiologije i načelnica Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

- Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji ohrabrujuća što se tiče kovida, jer se nedeljama beleži izrazito mali broj obolelih - istakla je dr Maris i dodala:

- Kada je reč o Beogradu, u poslednje vreme beležimo od 5 do 15 novih slučajeva kovid infekcije na nedeljnom nivou. Međutim, tokom prethodne nedelje nijedan slučaj kovida nije registrovan u glavnom gradu. To ne znači da zaista nije bilo novoobolelih, ali jednostavno nisu registrovani.Praznici su za nama, mnogi građani su boravili van zemlje, ali prema rečima naše sagovornice, epidemiološka situacija u Srbiji je slična kao i u okolnim zemljama.

Tanjug printscreen
 

- Ne verujem da u narednom periodu možemo da očekujemo neki drastičan porast obolelih, naročito što je klinička slika sada blaga, te se mnogi neće ni testirati, samim tim se neće ni evidentirati. Tako da u nekom kraćem periodu pred nama ne očekujemo drastičnu promenu epidemiološke situacije kada je reč o kovidu - poručuje dr Maris.

"FLiRT" se širi Amerikom, očekuje se i u Srbiji

Ona je govorila i o trenutno dominantnom soju kovida u SAD, koji je nazvan "FLiRT" a podrzumeva dve nove podvarijante kovida: KP.2 i KP.1.1.

- Nova podvarijanta KP.2 izaziva otprilike četvrtinu svih kovid infekcija u SAD, dok druga KP.1.1 čini 7,5 odsto kovid infekcija. To znači da ove dve nove podvarijante varijante, nazvane "FLiRT" izazivaju otprilike jednu trećinu svih infekcija izazvanih kovidom u SAD - kaže dr Maris.

Još nije poznato kojom brzinom će se nove podvarijante širiti, ali američki epidemiolozi ipak veruju da će biti manjeg obima.

- Trenutno nemamo zabeležene slučajeve, ali očekujem da će nove podvarijante doći i kod nas u Srbiju - poručila je dr Slavica Maris.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike