"Banovina je bila administrativni osnov NDH, komunisti stvorili današnju Hrvatsku": Istoričar Srđan Graovac za 24sedam

26.08.2021

06:20 >> 10:04

0

Autor: M. I.

Banovina Hrvatska je nastala kao rezultat spoljnopolitičkih okolnosti u Evropi i političkih prilika u Jugoslaviji, objašnjava Graovac

"Banovina je bila administrativni osnov NDH, komunisti stvorili današnju Hrvatsku": Istoričar Srđan Graovac za 24sedam
Copyright Printscreen/Youtube, KCNS

Na današnji dan, 1939. godine, formirana je Banovina Hrvatska. Ova teritorijalna jedinica postojala je do okupacije zemlje, 1941. godine.

Istoričar Srđan Graovac za 24sedam kaže da je Banovina Hrvatska bila produkt nacionalnih trzavica koje su potresale Jugoslaviju od smaog početka, ali i spoljnih faktora.

pročitajte još:

– Banovina Hrvatska je nastala kao rezultat spoljnopolitičkih okolnosti u Evropi i političkih prilika u Jugoslaviji tog vremena. Jugoslavija je od svog stvaranja imala problem sa hrvatskim pitanjem. To je tu zemlju činilo konstantno nestabilnom jer je postojao permanentni sukob srpskih i hrvatskih političkih elita. U početku srpska politička elita je zauzela stav da zemlja mora biti unitaristički uređena i da ne treba unutar Jugoslavije praviti granice koje bi delile srpski narod, te da oko toga nema kompromisa. S druge strane, hrvatska politička elita je od starta bila za federalističko uređenje zemlje. Oni su imali dva koncepta uređenja: prvi je bio podela na srpski i hrvatski deo zemlje u koji bi spadale i cela BiH i Vojvodina, a drugi da se stvori više federalnih jedinica. U svakom slučaju Hrvati su bili za federalizaciju – kaže Graovac.

Britanski uticaj

On dodaje da su političke elite dva najveća naroda u Jugoslaviji čvrsto stajali na svojim stajalištima sve dok srpske elite, primorane spoljnim faktorima nisu ublažile svoj stav.

Printscreen/Youtube, KCNS

– Do popuštanja od strane srpske političke elite dolazi uoči Drugog svetskog rata. Tadašnji predsednik vlade Milan Stojadinović je hrvatsko pitanje rešavao izolovanjem Hrvata. To je značilo da se srpska strana spoji sa Slovencima i muslimanima i na taj način izoluje Hrvate da ostanu usamljeni unutar zemlje. Na spoljnom planu, Stojadinovićeva strategija se zasnivala na približavanu Jugoslavije onim zemljama koje su najviše pružale podršku hrvatskim separatistima i tako ih uskratila za tu podršku. Ta politika je davala rezultate do predvečerja Drugog svetskog rata. Kada je bilo jasno da će rat izbiti, Britanci su smatrali da Jugoslavija ne može da vodi politiku blisku Nemačkoj i Italiji, da se to mora menjati i da je glavni preduslov rešavanje unutrašnjeg nacionalnog pitanja, odnosno zadovoljavanje Hrvata – kaže istoričar.

To je dovelo do smena na srpskom delu političke scene.

– Knez Pavle smenjuje Milana Stojadinovića, koji je bio zagovornik izolacije hrvatskog pitanja, i otvara mogućnost da se počnu pregovori o stvaranju hrvatske federalne jedinice, čime bi se njihovi apetiti nahranili. On i Britanci su smatrali da bi zemlja iznutra time bila ojačana i sposobna da se suprotstavi pritiscima Hitlera i Musolinija – ističe Graovac.

On dodaje da tada počinju pregovori u kojima je bilo dosta popuštanja hrvatskoj političkoj eliti.

Wikipedia

– Banovina Hrvatska je nastala tako što je korišćen svaki princip koji je Hrvatima odgovarao kada su tražili određenu teritoriju. Na primer, nisu uzeli samo istorijski princip prema kojem bi samo zemlje koje istorijski pripadaju Hrvatima postale deo nove banovine. Naprotiv. Tamo gde im je odgovarao istorijski – primenjivao se taj princip, tamo gde im je odgovarao etnički – tu su tražili primenu tog principa itd. Srpska politička elita je tu značajno popustila smatrajući da će dogovorom uspeti da ojača zemlju i da se posle suprotstavi Nemačkoj i Italiji – kaže istoričar i dodaje:

– Stvaranje Banovine Hrvatske je označilo definitivno napuštanje ideje da Jugoslavija treba da bude unitarna zemlja i da je prihvaćen koncept federalizacije.

Banovina Hrvatska administrativni osnov NDH

Graovac smatra da Banovina Hrvatska nije bila temelj NDH.

Banovina Hrvatska/Wikipedia

– Hrvatska je imala određeni pravni suverenitet, iako jako nizak, još u Austrougarskoj. Banovina Hrvatska je još tada postojala. Ipak, treba napomenuti da su hravtske političke elite imale jasnu misao gde treba da se prostiru hrvatske granice. To je bio prostor današnje Hrvatske, BiH i najvećeg dela Vojvodine, što je slično granicama NDH. Može se slobodno reći da je i bez stvaranja Banovine Hrvatske postojala težnja da se tako nešto stvori. Banovina Hrvatska je poslužila u Drugom svetskom ratu kao administrativni osnov iz kojeg će se razvijati NDH, tako da u tom smislu postoji veza između te dve tvorevine – kaže on.

Vizija Milana Stojadinovića

Istoričar smatra da je predsednik vlade Milan Stojadinović, koji je zastupao politiku izolacije hrvatskog faktora, imao viziju kako da Jugoslaviju sačuva od rata.

Milan Stojadinović/Wikipedia

– Politika Milana Stojadinovića je bila vizionarska. On je izgradio izuzetno dobre lične odnose sa Hitlerom i Musolinijem. Da je uspeo da se očuva na mestu predsednika vlade, on bi verovatno uspeo da sačuva neutralnost zemlje. Hitler posle pada Stojadinovića insistira da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu. Knez Pavle je to odbijao znajući da se time svrstavamo na stranu nacističkih i fašističkih zemalja. To je bilo veoma opasno jer su nam Britanci i Amerikanci već tada pretili da ćemo posle rata i njihove pobede, biti tretirani kao poražena nacija. Jedini ko je mogao da sačuva politiku neutralnosti Jugoslavije, da Hitler u njega ima poverenja i da od njega ne traži pristup Trojnom paktu, je verovatno bio Milan Stojadinović. Činjenica je da je svojom politikom stekao poverenje Hitlera i Musolinija, a da istovremeno nije pokvario do krajnje granice odnose sa Francuzima i Britancima. On se trudio da sa svima ima dobre odnose, uvek na prvom mestu misleći o interesima svoje zemlje – kaže Graovac i dodaje:

pročitajte još:

– Stojadinović je jednom prilikom u Skupštini, na nekom zakonodavnom odboru, rekao: “Gospodo, milion i dvesta hiljada vojnika u budućem evropskom ratu rešiće rat. Gde se naših milion i dvesta hiljada vojnika budu stavili, na toj strani biće sigurna pobeda. Pa, čak, i ako ne bi ušli u rat, milion i dvesta hiljada vojnika vojnika, to je tako važan jedan faktor, da i posle svršenog rata mi ćemo trebati i pobednicima i poraženima.” On je zauzeo jedan mudar politički stav, jer je dobro procenio šta će biti u budućnosti. Sada vidimo da je bio u pravu. Svet je posle Drugog svetskog rata podeljen na Istok i Zapad. Jugoslavija bi trebala i jednom i drugom bloku. Od američkih i britanskih pretnji, da će Jugoslavija biti kažnjena, verovatno ne bi bilo ništa. Tako da Stojadinovićeva politika jeste bila vizionarska.

Komunisti stvorili Hrvatsku

Istoričar podseća šta se desilo posle Drugog svetskog rata.

– Na kraju su pobedili komunisti, koji su i sami bili zagovornici federalističkog principa u Jugoslaviji. Oni su ustvari tvorci današnje Hrvatske u čijem ustavu je navedno da je nastala na temeljima antifašističke borbe. Tako da, koliko god oni prezirali Tita i komuniste, čak su i u najviši pravni akt ugradili da je ta zemlja nastala odlukama AVNOJ-a, a ne nekim drugim istorijskim odlukama kao što je stvaranje Banovine Hrvatske – kaže Graovac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike