Srbija tugovala, a Hrvatska slavila etničko čišćenje i delila ordenje povodom 26 godina od "Oluje"

05.08.2021

05:00 >> 07:44

0

Autor: M. I.

Na platou ispred crkve u Busijama okupilo se nekoliko hiljada građana iz različitih delova Srbije

Srbija tugovala, a Hrvatska slavila etničko čišćenje i delila ordenje povodom 26 godina od "Oluje"
Copyright TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Dan sećanja na stradale i proterane Srbe iz nekadašnje Republike Srpske Krajine u zločinačkoj akciji “Oluja” koju su 1995. godine izvele oružane formacije Hrvatske obeležen je sinoć u zemunskom naselju Busije, koje su podigli prognani iz kolone u kojoj su pre 26 godina došli u Srbiju.

Na platou ispred crkve u Busijama okupilo se nekoliko hiljada građana iz različitih delova Srbije.

pročitajte još:

Skupu je prisustvovao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao i ministri Vlade Srbije predvođeni premijerkom Anom Brnabić, patrijarh Porfirije i crkveni velikodostojnici, zvaničnici Republike Srpske i predstavnici Srpske liste sa Kosmeta.

Minutom ćutanja odana je pošta svim nastradalim ljudima tokom zločinačke akcije “Oluja”. Intonirane su i himne Republike Srbije i Republike Srpske.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Nema više izvinjavanja srpskim dželatima

Srpski predsednik je rekao da ne treba računati na to da ćemo dobiti izvinjenje ili da će neko da se pokaje zbog zločina nad Srbima.

– Danas, kada ponovo podsećamo sebe na ono što se dogodilo avgusta 1995. godine, na užasan pogrom, proterivanje više od 250.000 Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo. Govorimo o našem identitetu, u koji su, zauvek, ugrađene kolone na traktorima, zbegovi, ubistva na Petrovačkoj cesti, i nečija jasna namera da Srba u Hrvatskoj više nema. Govorimo o onom identitetu u koji su ugrađeni, večno, i Jasenovac, Jadovno, svaka jama, svaki malj i svaka kama koji su bili posledice iste te politike, istrebljenja Srba, nekih pedeset godina ranije – rekao je Vučić, dodajući da se nikada nije prekrajala istorija kao što se prekraja danas.

TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

– Neću da se izvinjavam onima koji su ubijali desetine i stotine hiljada Srba, hoću da razgovaramo sa njima u miru, hoću da čuvam mir, ali neću da gazimo po ubijenim Srbima, neću da gazim po Krajišnicima. Nikada se kao danas nije prekrajala istorija – poručio je Vučić.

Pobeda žrtve

Patrijarh srpski Porfirije obavio je službu, posle koje se obratio okupljenima.

On je poručio da se molimo za one koji su stradali i pre “Oluje”, još od zadarske Kristalne noći, te podsetio i na ustaške zločine iz Drugog svetskog rata, od Gline do Jasenovca. Patrijarh srpski je izgovorio i reči Svetog Vukašina iz Klepaca: “Samo ti, dijete, radi svoj posao”, te objasnio da je to paradoksalni primer pobede žrtve.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

– Da se pomolimo Bogu da u svoje naručje primi sve nevine postradale strašnih avgustovskih dana 1995. godine, ali i one pre toga, od zadarske kristalne noći, stradale u Medaku i ličkim selima, do Pakraca i zapadnoslavonskih sela, sve nevino pobijene u gradovima i selima, po ulicama i njivama, u kućama i stanovima. Sabrali smo se da se molitveno setimo nebivalog po razmerama na evropskim prostorima nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije. Sve je to kamičak u mozaiku naših novijih stradanja i raspeća zajedno sa Jadovnom, Jastrebarskim, Glinom, Jasenovcem… – rekao je srpski patrijarh.

Srbima ne dozvoljavaju ni da se vrate

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je prisutnima da su se okupili da pamte stradanje biblijskih razmera, još jedno u nizu koje se desilo Srbima sa tog prostora.

– Stradanje koje se može i treba smatrati konačnim rešenjem srpskog pitanja na prostoru hrvatskih država, u poznatoj ideologiji ustaške Nezavisne Države Hrvatske, koja je promovisala da jednu trećinu treba pobiti, jednu raseliti i jednu prekrstiti – podsetio je Dodik.

TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Ukazao je na to da su danas prostori gde su živeli Srbi pusti i prazni.

– Tamo nisu dozvolili narodu ni da se vrati da bi ostvario svoja imovinska i druga prava – naveo je Dodik.

Hrvati proslavili etničko čišćenje

Za to vreme, u Hrvatskoj je etničko čišćenje 250.000 Srba svečano proslavljeno.

Obeležavanje 26-godišnjice ”Oluje” počelo je predajom odlikovanja penzionisanim hrvatskim generalima u Kninu.

Profimedia

– Ovde smo večeras da se radujemo svojim pobedama, a ne da likujemo nad tuđim porazima – rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović, uz ciničnu poruku da je u Kninu ”stavljena tačka na okupaciju Hrvatske”.

Skandal zbog smeštaja

Organizacija dolaska hrvatskih generala u Knin potpuno je podbacila, jer im organizatori nisu obezbedili ni smeštaj. Generali su protestovali, jedni nisu ni došli u Knin, a neki su pozivnicu dobili u poslednji čas.

Među odlikovnima je i general Mladen Kruljac, koji je pravosnažno osuđen zbog malverzacija, a na predaju odlikovanja iz hrvatske vlade došao je samo ministar odbrane Mario Banožić, dok se premijer Andrej Plenković nije pojavio.

Najdegutantnija poruka došla je od Banožića, koji je, zaboravljajući na to da su u etničkom čišćenju najviše stradali civili, rekao da se u Kninu protiv hrvatske vojske borila ”puno snažnija vojska, ali ne dovoljno hrabra i ne dovoljno snažna”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike