Nedelja usred srede: Podignute tenzije na KiM, incident u školi uzdrmao Srbiju, borba sa poplavama

23.11.2022

18:05

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Podignute tenzije na KiM, incident u školi uzdrmao Srbiju, borba sa poplavama
Copyright Printscren Tanjug/ALEKSANDAR NICIFOROVIC

Evropski zvaničnici Žozep Borelj i Miroslav Lajčak održali su sastanak u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem kako bi spustili tenzije i našli rešenje za registarske tablice, ali ovaj susret nije urodio plodom.

Borelj je za neuspeh direktno okrivio Kurtija, optuživši ga da nije prihvatio nijedno kompromisno rešenje.

Tanjug printscreen
Vučić i Kurti u Briselu na sastanku uz posredstvo Borelja i Lajčaka

 

Iako je odbio sve predloge EU, Kurti je na apel američkog ambasadora u Prištini odložio primenu kažnjavanja onih koji nisu vozila preregistrovali na RKS tablice na 48 sati, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković danas je na poziv Lajčaka otputovao u Brisel, kako bi se sastao sa prištinskim predstavnikom Besnikom Bisljimijem.

Ukoliko rešenje ne bude ni danas nađeno, od sutra bi moglo da krene kažnjavanje Srba, što bi dodatno podgrejalo tenzije. Srbi su u znak protesta zbog ugnjetavanja Prištine napustili tamošnje institucije, te najavili proteste.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil rekao je da bi odluku o tablicama trebalo odložiti na godinu dana i posvetiti se rešavanju ključnih pitanja.

Poplave u Srbiji, Vojska Srbije pomaže građanima

Zbog obilnih padavina, došlo je do bujanja potoka i reka, pre svega Raške, Jošanice i Trnavice, te je na delu sliva Zapadne Morave, a u vodnoj jedinici "Ibar - Kraljevo, Novi Pazar", uvedena vanredna odbrana od poplava. U ugrožena područja odmah su se uputili ministri odbrane i unutrašnjih poslova Miloš Vučević i Bratislav Gašić

Vojska Srbije je, po naredbi vrhovnog komandanta i predsednika Republike Aleksandra Vučića, među prvima pružila pomoć ugroženom stanovništvu u odbrani od poplava. 

 

Vanredna situacija zbog poplava proglašena je u Tutinu i tamo je situacija najteža, rekao je direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović, navodeći da su se i manji potoci pretvorili u bujice. Posle izlivanja reka Vidrenjak u Tutinu i Jošanice u Novom Pazaru, situacija u te dve opštine na jugozapadu Srbije je stabilnija. Reka Vidrenjak povukla se u korito, ali bujica je ostavila velike posledice. U Tutinu je na snazi vanredna situacija, a u Novom Pazaru vanredna odbrana od poplava.

Situacija na teritoriji Raškog okruga je sada mirna, reke su se povukle u korita, ali nivo Lima raste. U toku je procena nastale štete.

Nasilje nad nastavnicom, nasilnici izbačeni iz škole

Srbiju je zgrozilo nasilje koje se dogodilo u školi u Trsteniku, kada su učenici snimali iživljavanje nad nastavnicom.

Naime, pošto su joj izmakli stolicu, te je nesrećna žena pala, učenici su se grohotom smejali i sve to snimali, te je snimak dospeo na društvene mreže.

Foto:Printskrin/Tviter
učenik je izmakao nastavnici stolicu, a kad je žena pala, svi su smejali te snimali ovo iživljavanje

 

Danas je ovim povodom zasedalo i nastavničko veće, te je doneta odluka da pojedini učenici budu udaljeni iz škole, dok je nekima izrečen ukor. 

Otac jednog od nasilnika doneo je lekarsko uverenje o psihičkom stanju sina, te podneo zahtev da bude ispisan iz škole. 

Nastavnica je posle ovog događaja otišla na bolovanje, a za medije je ispričala i kako se oseća ovim povodom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike