Srbi najavljuju proteste, Kurti tera po svome: SAD su izdejstvovale dodatnih 48 sati, hoće li naći rešenje?

22.11.2022

18:10

1

Autor: I.K.

Poslušao je Kurti američkog ambasadora, te kosovska policija nije jutros izašla na ulice kako bi kažnjavala vlasnike srpskih tablica

Srbi najavljuju proteste, Kurti tera po svome: SAD su izdejstvovale dodatnih 48 sati, hoće li naći rešenje?
kosovska policija, arhivski snimak - Copyright YouTube/Kosovo online

Na predlog američkog ambasadora na KiM, Aljbin Kurti je kažnjavanje Srba zbog tablica odložio 48 sati. Ostaje da se vidi kakvog to "keca u rukavu" imaju SAD, ukoliko su zaista voljne da situaciju na KiM smire.

I dok je Žozep Borelj juče kao glavnog krivca za nepostizanje dogovora u Briselu označio Kurtija, premijer privremenih prištinskih institucija mu danas uzvraća, te upravo Borelja krivi za dešavanje u Briselu. Ipak, poslušao je Kurti američkog ambasadora, te kosovska policija nije jutros izašla na ulice kako bi kažnjavala vlasnike srpskih tablica. 

Kao što je predsednik Srbije i najavio na konferenciji posle neuspelih pregovora u Briselu, pred nama su besane noći. Srbi na Kosovu su najavili proteste. Jer Briselski sporazum, očigledno više nije na snazi, bar kada je reč o obavezama Prištine.

Kažu da je situacija napeta, ali i dalje mirna. Nadaju se najboljem, ali su spremni i na gori scenario.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da Srbi samo traže da se poštuju i sprovedu potpisani sporazumi.

-Tri kapi su prelile čašu: Smena Nenada Đurića, odluka da se ukinu srpske registarske tablice, i to što ZSO još uvek nije formirana. Specijalne jedinice policije maltretiraju našu braću, sestre, tu su četiri nove baze. Zabranili su nam vakcinaciju, izbore, referendum, upucali su Srećka Sofronijevića, Dragici Gašić zabranjuju da kupi hleb. Nemamo kud, i nadam se da nećemo morati da se branimo. Tortura koju Priština vrši narod više ne može da trpi. Imaćemo proteste u školama, domovima zdravlja i u svim ostalim institucijama. Narod se pita zašto mi moramo da plaćamo harač i zulum. Nismo ga plaćali Turcima, nećemo ni Kurtiju, poručio je Rakić.

A posle sastanka u Briselu jedno je sigurno, Kurti se oseća zaštićenim od SAD toliko da može i po Briselu da oplete. I kažnjavanje zbog tablica, iako to nijednim prethodnim sporazumom nije definisano, koristi kako bi izazvao sukobe i tenzije. I to mu je, očigledno, slamka spasa, jer drugi efekti njegove vladavine slabo se vide. Najjači je na ugrožavanju prava Srba.

Predsednik Srbije jasno je poručio i na sastanku sa Srbima sa KiM, da država neće ostaviti svoj narod na cedilu, te da će ga zaštiti. Ostaje da sačekamo rešenje u narednih 48 sati koje bi Kurtija vratilo za pregovarački sto, i nateralo ga da povuče samovoljno donetu odluku da kažnjava Srbe. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike