Pala odluka nastavničkog veća u Trsteniku: Jedan učenik se ispisao iz škole, a evo šta je predloženo za druge nasilnike!

23.11.2022

12:51

0

Autor: 24sedam

Sednica je još uvek u toku

Pala odluka nastavničkog veća u Trsteniku: Jedan učenik se ispisao iz škole, a evo šta je predloženo za druge nasilnike!
Nasilje u Trsteniku - Copyright Printscreen/Twitter/krunskisvedok

Učenik I.K. (17), koji je snimao incident sa profesorkom u Tehničkoj školi u Trsteniku se ispisao iz ove škole.

I za njega, kao i za učenika koji je izmakao stolicu profesorki N.Ž.(17) i za učenika  M.M.(18), koji je, takođe snimao incident, jednoglasno je predloženo-isključenje, pišu Novosti.

Iako je bilo ispisivanja, Nastavničko veće je stava da u zakonu piše da ostaje da vodi disciplinski postupak. Polemisalo se i o pokušaju obustave vaspitno-disiciplinskog postupka u slučaju N.Ž, za koga je priložen dopis o zdravstvenim, psihičkim tegobama. Otac N.Ž. je čak doneo jutros i dopis da je njegovom sinu hitno potrebna hospitalizacija, pa disciplinska komisija bez njegovog prisustva nije mogla da se izjasni.

Ipak, nastavnici su na sednici Veća insistirali da se iznese neki stav i on je na kraju iznesen da se isključi i on.

Ova tačka dnevnog reda u koji su “Novosti” imali uvid bila je druga na sednici, označena kao “analiza ponašanja učenika i izricanje vaspitno-disciplinskih mera”. Kao treća tačka navedeno je “određivanje aktivnosti društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada za učenike kojima je izrečena mera Ukor Nastavničkog veća”.

 

 

Sednica je još uvek u toku. Detaljnije informacije mogu se očekivati za oko pola sata.

Da podsetimo, u incidentu koji se odigrao u popodnevnoj nastavi 9.novembra, N.Ž (17) je, da podsetimo, izmakao stolicu profesorki, koja je potom pala na pod. M.M. (18) i I.K. (17) su događaj snimali, mobilnim telefonima, odnosno uživo je prenošen na Instagram storiju u jednom, a viber porukama deljen snimak u drugom slučaju. Nakon što je profesorka pala na pod,đaci su se smejali.

Ponašanje učenika ranije su osudili Aktiv drektora svih škola u Trsteniku,Ministarstvo prosvete,brojni školski kolektivi,Unija sindikata prosvetnih radnika, Centar za socijalni rad u Trsteniku.Kako je za “Novosti” ispričala profesorka prošle nedelje, snimak je odmah video njen sin, koji je bio u trenutku incidenta u učionici preko puta.

Oglasila se i profesorka

 - Srce mi je puno, hvala svima koji su bili uz mene -  novinarima, i profesorima, kolegama, i drago mi je što je ovaj slučaj ovako završen - rekla je prof. Marija za Telegraf.rs.

Održan protestni skup

- Učenik koji napada nas u učinioci, sutra će vas na ulici - poruka je koji su na širokoj čaršiji u Leskovcu pre nekoliko dana jasno poručili prosvetni radnici. Oni su organizovali protestni skup u znak solidarnosti i podrške koleginici iz Trstenika koja je pretrpela učeničko nasilje.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kazala je ranije da "sigurno nismo došli preko noći u ovakvu situaciju niti će se ona rešiti preko noći". Istakla je da ne postoji pilula protiv nasilja, kao i da "stalno govorimo da moramo imati nultu toleranciju na nasilje ali ga trpimo na svakom koraku i svojim primerom vaspitavamo decu".

- Prvo se rađa vršnjačko nasilje, jer oni moraju svoju snagu da oprobaju sa sebi ravnima, a kad to prevaziđu, onda na udar dolaze nastavnici, pa čak i roditelji - navela je Janković.

Istakla je da je "pre svega potrebna promena sistema vrednosti koji smo potpuno urušili". "Ovo nije problem samo jedne škole u Srbiji, bilo koje, ovo je problem čitavog društva. Taj učenik će sutra izaći iz škole i neće se promeniti. Šta će nama sutra-prekosutra nasilnik na ulici, u preduzeću, u porodici - kazala je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike