Predsednik izdao naređenje: Vojska da se angažuje u Novom Pazaru i Tutinu zbog poplava! (FOTO/VIDEO)

20.11.2022

13:01

0

Autor: J. J.

Građani se upozoravaju da budu dodatno oprezni prilikom prelaska mostova, kao i da se ne kreću u blizini reka

Predsednik izdao naređenje: Vojska da se angažuje u Novom Pazaru i Tutinu zbog poplava! (FOTO/VIDEO)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Reka Jošanica izlila se iz svog korita na više lokacija u novopazarskom naselju Šutenovac. U ovim delovima grada meštani trenutno pokušavaju da zaštite svoje kuće i dvorišta. Slična situacija je i prema naseljima Postijenje i Blaževo gde je takođe došlo do izlivanja.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, izdao naređenje da se pripadnici Vojske angažuju u pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi protiv vodene stihije.

Pripadnicima Vojske pridružiće se, po naredbi predsednika, i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

24sedam
Nabujale reke u Srbiji

Predsednik Vučić je u stalnom kontaktu sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, kao i sa predstavnicima lokalne samouprave.

Predsednik Vučić je rekao da će država da uradi sve kako bi građani Novog Pazara i Tutina i njihova imovina bili zaštićeni, kao i da će pomoći u otklanjanju posledica vremenske nepogode.

Građani se upozoravaju da budu dodatno oprezni prilikom prelaska mostova, kao i da se ne kreću u blizini reka.

 

 

Uvedena vanredna odbrana od poplava u Novom Pazaru

Zbog obilne kiše koja bez prestanka pada u Novom Pazaru, drastično je porastao vodostaj Raške, Jošanice i Trnavice. U tom gradu uvedena je vanredna odbrana od poplava, reke se još nisu izlile i prati se situacija.

Mehanizacija javnih preduzeća je na terenu, a hitnu sednicu održaće i Štab za vanredne situacije.

Javna preduzeća iz Kraljeva i Čacka dopremiće Novom Pazaru oko 8.000 džakova sa peskom, a JVP Srbijavode uputiće i mehanizaciju u taj grad ako bude potrebe. Tanjugu je u MUP-u rečeno da je policija u Novom Pazaru intervenisala na jednom crpljenju vode iz podrumskih prostorija, a da je u Tutinu jedno vozilo izvučeno iz bujice.

Oglasili se nadležni

Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane Grada Novog Pazara Ismail Dupljak rekao je za portal Free media da ekipe prate situaciju.

- Od jutros smo na terenu i u pripravnosti. Raspoređeni smo na tri lokacije, reke jesu nabujale, ali za sada nema izlivanja - rekao je Dupljak.

24sedam
Nabujale reke

Nabujali Lim preti da se izlije

Zbog obilne kiše, koja je tokom protekla 24 sata zahvatila Prijepolje i sever Crne Gore, došlo je do naglog porasta vodostaja Lima, koji preti da se izlije iz korita.

Nabujala reka odnela je deo metalne ograde sportskih terena u Šarampovu na ulasku u Prijepolje.

Predsednik opštine Vladimir Babić kaže da je Lim još uvek u koritu te da nije izlio, međutim njegov vodostaj rapidno raste i sata u sat.

– Svakog sata vodostaj Lima raste za 15 centimetara. Voda stiže iz Crne Gore, jer su i kod njih bile velike padavine. Na svu sreću kiša je prestala da pada pa pratimo stanje na terenu – navodi Babić.

Zbog obilnih padavina pokrenuta su i brojna klizišta i odroni. Tokom noći gotovo 200 kubika kamenja i zemlje sručilo se na magistralu kod Brodareva i preseklo državni put ka graničnom prelazu Gostun sa Crnom Gorom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike