Kurti poslušao SAD - na dva dana odložio primenu mere kažnjavanja vozača sa srpskim tablicama!

22.11.2022

06:15 >> 07:49

0

Autor: J.S.J.

Prethodno je američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer objavio da su SAD zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rešenje krize na KiM

Kurti poslušao SAD - na dva dana odložio primenu mere kažnjavanja vozača sa srpskim tablicama!
Severna Mitrovica - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da prihvata zahtev SAD i da za 48 sati odlaže meru izricanje kazni vozačima vozila koja imaju srpske registarske oznake.

-Zahvaljujem ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za odlaganje za 48 sati izricanja kazni za nelegalne ''KM'' (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana- napisao je Kurti na Tviteru.

Prethodno je američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer objavio da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rešenje krize na KiM.

Mi smo od kosovske vlade zatražili da odloži za 48 sati primenu novčanih kazni, kako bi omogućila Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama dalje angažovanje strana na pronalaženju rešenja - napisao je Hovenijer na Tviteru.

Profimedia
 

 

 

Kosovska policija juče je, nakon neuspešnih pregovora u Briselu, najavila da će danas početi da izriče kazne vlasnicima vozila sa srpskim registarskim tablicama. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se sinoć javnosti po povratku iz Brisela.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će uraditi sve kako bi očuvali mir te da će razgovarati sa Vučevićem i Mojsilovićem.

- Malopre smo dobili najnovije obaveštajne podatke. Situacija je teška, na ivici sukoba bukvalno i znam da će mi predstavnici Srba reći da su siti svega i da mogu svi da poginu, ali moraju da znaju da nam je život svih važniji od svega. I da moraju da razumeju.

 

"Vučić je prihvatio predloge, ali nažalost Kurti nije"

Juče se nakon sastanka oglasio i Žozep Borelj, visoki komesar EU za spoljnu politiku.

 Idemo iz krize u krizu. Ovoga puta je još gore nego u avgustu - rekao je Borelj.

 Predložili smo na koji način da izbegnemo kriznu saituaciju. Vučić je prihvatio predloge, ali nažalost Kurti nije - naveo je Borelj.

Zato je, kazao je, Kosovo pozvano da odmah suspenduje odluku o preregistraciji, a od Srbije je zatraženo da više ne izdaje tablice.

Nakon sastanke reakcije su stizale sa svih strana. 

Oglasio se američki poslanik Riči Tores, Jens Stoltenberg, Ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot....

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike