Poplave u Sandžaku: Tutin najugroženiji, potoci prelaze u bujice, Gašić i Vučević u Novom Pazaru, stigla i vojska (FOTO/VIDEO)

20.11.2022

20:19

0

Autor: M. Vu.

Reka Jošanica izlila se iz svog korita na više lokacija u novopazarskom naselju Šutenovac gde su meštani u panici pokušavali da zaštite svoja dvorišta i kuće

Poplave u Sandžaku: Tutin najugroženiji, potoci prelaze u bujice, Gašić i Vučević u Novom Pazaru, stigla i vojska (FOTO/VIDEO)
Novi Pazar - Copyright TANJUG/ ALEKSANDAR NICIFOROVIC/Tara Radovanović

Nevreme i obilne padavine u protekla 34 sata izazvale su bujice i plavljenja na području Tutina, Pešterske visoravni, Novog Pazar i Prijepolja. U Novi Pazar, gde se situacija smirila, su stigli ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ministar odbrane Miloš Vučević

Predsednik Opštine Tutin Salih Hot je rekao da je u toj opštini već proglašena vanredna situacija i da je samo na području grada poplavljeno oko trideset objekata.

Ministarstvo odbrane Srbije
 

- Iz Vidrenjaka i Pečaonice, kao i iz potoka na području grada, voda se izlila iz korita. Situacija je teška, od ranih jutarnjih sati smo obišli sve kritične tačke i regovali sa svom raspoloživom mehanizacijom u Tutinu. S obzirom da se najavljuju nove padavine mi smo u stanju pripravnosti i spremni smo da reagujemo u svakom trenutku - rekao je Hot dodavši da je angažovano oko pedeset mašina i hiljadu kubika materijala nasuto kako bi se sprečilo plovljenje privrednih objekata i kuća.

U naselju Gornji Šutenovac u Novom Pazaru jutros se izlila reka Jošanica i poplavila dvorišta kuća u neposrednoj blizini. Voda se povukla tokoma dana. Usled obilnih padavina nabujale su reke na širem području grada Novog Pazara.

Ministarstvo odbrane Srbije
 

 

 

Ismail Dupljak: Reke se povlače u korita

Međutim, Ismail Dupljak, rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Grada Novog Pazara rekao je da nije bilo poplavljenih domaćinstava, ali da su angažovane sve službe kako bi uspešno reagovale u slučaju izlivanja reka.

- Voda u gornjem toku reke Jošanice i Trnavice se povukla u korita, jednim delom je u Prijepoljskoj ulici Jošanica bila izlivena oko stotinak metara sa jedne i druge strane obale. Naše mašine su bile tu i uklonile jedan čep, i voda sada protiče svojim tokom normalno - rekao je on.

On ističe da nije bilo poplavljenih kuća i domaćinstava, ali da se u jednom delu vodotokova reke Jošanice i Trnavice gotovo izravnale sa svojom obalom.

- Nije bilo poplava pre svega zahvaljujući izgrađenim antierozivnim branama na rekama i na bujičnim potocima - kazao je Dupljak.

On je rekao da je Gradski štab doneo naredbu o angažovanju posebnih službi koje su izvanredno reagovale.

- Na nekoliko mesta su rešili situaciju tako da nije došlo do plavljenja. Drugo, JKP Vodovod i kanalizacija prate kvalitet vode na terenu, i o tome izveštavaju iz sata u sat. Imamo i pomoć od vodoprivrednog preduzeća iz Čačka od 5.000 vreća sa peskom, i to će biti dostavljeno tokom dana ili u popodnevnim časovima. Pesak i vreće će biti deponovani na tri ili četiri mesta, uz vodotokove reka Trnavice, Jošanice i Raške, i da građani mogu da se zaštite ako dođe do plavljenja.

Na deonici Tutin–Špiljani saobraćaj normalizovan

 

Na putnoj deonici Tutin–Špiljani saobraćaj je normalizovan nakon izlivanja vode, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Vučević u Novom Pazaru: Tu smo da pomognemo

Sve što lokalna samoprava bude tražila od nas da pomognemo u odbrani od eventalnih poplava uradićemo, izjavio je večeras u Novom Pazaru ministar odbrane Miloš Vučević.

Ministarstvo odbrane Srbije
 

On je medijima na jednom od mostova na Jošanici rekao da Vojska Srbije “ima mogućnosti, volje i hrabrosti da pomogne”.

Ministar Vojske i njegov kolega, ministar policije Bratislav Gašić, došli su večeras u Novi Pazar po nalogu predsednika Vučića.

- Pratimo situaciju i verujem da ćemo biti na visini zadatka. Sada idemo u Tutin, da proverimo stanje - rekao je Vučević.

Ministarstvo odbrane Srbije
 

 

Gašić sa Puzovićem na kriticnim lokacijama u Novom Pazaru

Na kritične lokacije u Novom Pazaru stigao je danas ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i zajedno sa direktorom JVP „Srbijavode“ Goranom Puzovićem prate stanje na terenu, a direktor Puzović izvestio je ministra o trenutnom stanju vodostaja, saopštilo je JVP Srbijavode.

Direktor Goran Puzović istakao je da su sve nadležne službe "Srbijavode" na terenu sa svom neophodnom mehanizacijom.

- U Tutinu je proglašena vanredna situacija i tu je trenutno i najteže stanje. Vanredna odbrana od poplava je u Novom Pazaru i u slivovima reka Ibar, Ljubovija, Kolubara. Na Limu je na snazi redovna odbrana od poplava, ali se očekuje da će večeras biti proglašena i vanredna - kazao je Puzović.

U Prijepolju na vodnoj jedinici „Lim-Prijepolje“ u toku je postavljanje mobilne opreme za odbranu od poplava, gde je uvedena redovna odbrana od poplava.

Mojsilović: Očekujem porast nivoa Ibra

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović kaže da su dobili naređenje Vrhovnog komandanta da sve efektive Vojske koje se nalaze u garnizonom mestu Novi Pazar i Raška, budu stavljene u funkciju podrške civilnim vlastima zbog zaštite od elementarnih nepogoda.

- U toku su proces planiranja, upotrebe i angažovanja efektiva, prevashodno inženjerijskih jedinica koje se nalaze ovde, uključujući i kompletno ljudstvo u navedena dva garnizona mesta - dodaje Mojsilović.

Ističe da su uspostavili kontakt sa lokalnim vlastima, sa gradonačelnikom Novog Pazara i predsednikom opštine Tutin.

 -Očekujem čak i porast nivoa vodostaja i na reci Ibar, pa sve do Kraljeva - dodaje Mojsilović.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike