Vučić dočekao Alijeva: Poseta predsednika Azerbejdžana otvoriće novu stranicu u saradnji dveju zemalja

23.11.2022

09:28 >> 10:45

0

Autor: 24sedam

Nakon sastanka tet-a-tet dva predsednika, sledi plenarni sastanak delegacija dve zemlje

Vučić dočekao Alijeva: Poseta predsednika Azerbejdžana otvoriće novu stranicu u saradnji dveju zemalja
Vučić dočekao Ilijeva na aerodromu "Nikola Tesla" - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev stigao je u zvaničnu posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Alijev je u Beograd sleteo oko 10 sati, a na beogradskom aerodromu je dočekan uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

 

Predsednika Azerbejdžana je na aerodromu, pored Vučića, dočekao i ambasador Azerbejdžana u Srbiji Kamil Hasijev.

Svečani doček za azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva, priređen je ispred Palate "Srbija" uz plotune. Intonirane su himne dve zemlje, posle čega su državnici pozdravili predstavnike delagacija Srbije i Azerbejdžana.

 

 

Potom je održan tet-a-tet sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Alijeva.

Plenarni razgovori delegacija Srbije i Azerbejdžana počeli su u Palati "Srbija" oko 11.15. Delegaciju Srbije čine ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković. 

 

Nakon potpisivanja bilateralnih dokumenata, predsednik Vučić i Alijev će se obratiti medijima.

Politički i ekonomski odnosi Azerbejdžana i Srbije su u stalnom usponu i poseta predsednika Ilhama Alijeva Srbiji te odnose će dodatno produbiti i otvoriti novu stranicu u saradnji dveju zemalja, ocenio je zamenik ministra privrede Azerbejdžana Sahib Mamadov na otvaranju Poslovnog foruma Srbija-Azerbejdžan koji su organizovali Agencija za promociju izvoza i investicija Azerbejdžana i Privredne komore Srbije. 

Istakao je da je trgovinska razmena Azerbejdžana i Srbije porasla za 27 procenata, odnosno za blizu 10 miliona dolara i da su srpske investicije u Azerbejdžanu dostigle 3,4 miliona dolara, dok su azerbejdžanske u Srbiji iznosile 9,8 miliona dolara.

Mamadov je podsetio da je najznačajnija azerbejdžanska firma koja radi u našoj zemlji građevinska kompanija Azvirt koja gradi auto-puteve.

"Ali, to nije pravi potencijal. On je mnogo veći u oblasti poljoprivrede, turizma, farmaceutske industrije, informatike. Srpske kompanije treba da iskoriste potencijale obeju zemalja i da naše ekonomske veze učinimo još snažnijim", rekao je Mamadov.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike