Nedelja usred srede: Lavrov sprečen da dođe u Beograd, ali stiže Šolc, Vučić na samitu Otvoreni Balkan, hajka protiv Srba na KiM

08.06.2022

17:30

0

Srpska pravoslavna crkva prekinula je sve kontakte sa kosovskim vlastima

Nedelja usred srede: Lavrov sprečen da dođe u Beograd, ali stiže Šolc, Vučić na samitu Otvoreni Balkan, hajka protiv Srba na KiM
nedelja usred srede - Copyright AP/Geert Vanden Wijngaert Profimedia decani.org VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ LADISLAV KING

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov bio je prinuđen da odloži posetu Beogradu jer su Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska zabranile let njegovog aviona preko njihove teritorije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na samitu "Otvoreni Balkan" na kojem se razgovara o saradnji i razvoju regiona, kao i rešavanju problema izazvanih krizom u Ukrajini.

Na Kosovu i Metohiji se nastavljaju pritisci na Srbe, a zbog kršenja vladavine prava i verskih sloboda, kao i otvorene etničke i verske diskriminacije, Srpska pravoslavna crkva prekinula je sve kontakte sa kosovskim vlastima.

Lavrov nije mogao u Beograd, Šolc stiže u petak

Tri naša suseda zabranila su prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, te je njegova poseta Beogradu odložena. Beograd, ipak, u petak dočekuje nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Da je put zvanično otkazan obavestio je predsednika Srbije ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je domaćinu predao i dokument koji to potvrđuje.

Tanjug/Sava Radovanović
ruski ambasador obavestio je predsednika Srbije da je poseta Lavrova otkazana

 

Nakon što je ovakva odluka doneta, ruski diplomata se obratio poručujući da se desilo nešto nezamislivo.

- Oduzima se pravo na ostvarivanje spoljne politike. Beograd je lišen prava da vodi suverenu politiku. U pitanju je demonstracija koliko daleko EU i NATO mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava, poručio je Lavrov.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP
ruski ministar Sergej Lavrov morao je da otkaže posetu Beogradu

 

Predsednik Vučić je na početku govorio o tome kako nije iznenađen i kako je očekivao komplikacije oko Lavrovove posete.

- Nije to bilo preveliko iznenađenje. Mi smo iz dana u dan pratili pokušaje promena rute. Morate da izrazite nezadovoljstvo i nesaglasje sa zabranama razgovora - kazao je Vučić govoreći o zemljama koje su zabranile prelete preko svojih teritorija.

Printscreen RTS
predsednik Vučić govorio je o razlozima otkazivanja dolaska Sergeja Lavrova u Beograd

 

- Takva histerija zbog jedne male zemlje je nezamisliva. Kako neki pokušavaju da naruše prijateljstvo između Srbije i Rusije, kazao je Vučić.

Za petak je planirana poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca Zapadnom Balkanu, koji će 10. juna posetiti Beograd, posle čega ide u Prištinu. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković koji je prihvatio poziv da poseti Moskvu, ali datum još nije poznat, kaže da će razgovori sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, tokom predstojeće posete Beogradu, biti teški, ali bitni za stabilnost i evropski put Srbije.

TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković prihvatio je poziv da poseti Moskvu

 

Selaković je rekao da je poseta saveznog kancelara Nemačke Olafa Šolca itekako važna, jer je Nemačka najveći investitor i pojedinačni donator u Srbiji.

O saradnji Zapadnog Balkana u Ohridu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Ohridu, gde učestvuje na samitu Otvoreni Balkan, zajedno sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom. Planirani su i susreti sa predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, kao i predsedavajućim Većem ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ LADISLAV KING
Lideri regiona na samitu "Otvoreni Balkan"

 

Predsednik Vučić je poručio da je svako dobrodošao u inicijativu “Otvoreni Balkan”, pa tako i Priština te je objasnio da ako hoćemo da rešavamo pitanja hoćemo li da imamo i jedni i drugi dovoljno brašna, struje, gasa, to su pitanja za "Otvoreni Balkan".

- Mislim da smo dovoljno zreli i da možemo da razgovaramo sami. Što više razgovaramo odnosi će biti bolji. Kada sam se prvi put sreo sa premijerom Albanije Edijem Ramom bilo je mnogo tenzija između nas. 70 godina se naši lideri nisu sretali. Upravo zbog toga što smo razumeli potrebu da treba da razgovaramo na svakom mestu mogli smo da razgovaramo bez posrednika i danas su naši odnosi dobri, objasnio je on.

Na pitanje novinara televizije Kljan da li je "Otvoreni Balkan" moguć bez tzv. Kosova, Vučić je poručio da je svako dobrodošao.

Srbi i pravoslavne svetinje i dalje meta na Kosovu i Metohiji

Kosovska policija zabranila je služenje liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini povodom  Spasovdana. Sveštenici su sa vernicima nakon intervencije policije bili primorani da se vrate u crkvu Svetog Nikole.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju poručila je da nema sumnje da je ovakav necivilizacijski postupak Kosovske policije direktno dirigovan od strane vlasti u Prištini i pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na KiM, SPC i verujućem srpskom narodu.

-Srbima na Kosovu i Metohiji brani se da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost s kojom žive Srbi na KiM, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Profimedia/ATA Images
predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić

 

Ovim povodom oglasio se i predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić koji je ocenio da se vlasti u Prištini pozivaju na demokratiju i vladavinu prava, ali da ih demantuju vesti o zabrani održavanja liturgije povodom Spasovdana.

On je poručio ambasadoru EU u Prištini Tomašu Suniogu, izaslaniku EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku, izaslaniku Nemačke za Zapadni Balkan Manuelu Zaracinu i misijama EU na Kosovu da upitaju kosovske vlasti zašto Srbi ne mogu da idu u crkvu.

Samo nekoliko dana kasnije Jevtić je saopštio da je određeni broj građana opštine Štrpce pozvan po nalogu tužioca da da izjavu u stanici policije, nakon što je protiv njih otvorena istraga zbog protesta protiv bespravne gradnje na samom ulazu u selo Sevce. On je ocenio da je ovo  još jedan vid pritiska na građane i samu Opštinu u ostvarivanju svojih prava i delovanja u cilju sprečavanja ilegalne gradnje i drugih aktivnosti usmerenih ka destabilizaciji prilika u opštini Štrpce.

Foto: Profimedia
manastir Visoki Dečani

 

Takođe, manastir Visoki Dečani objavio je da se najnoviji izveštaj Stejt departmenta o verskim slobodama kritički odnosi prema nesprovođenju odluke ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj su 24 hektara zemlje vlasništvo manastira. Zbog nečuvenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda, Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji prekinula je kontakte sa vlastima u Prištini, podseća se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

- U situaciji otvorenog nepoštovanja sudskih odluka od strane privremenih institucija u Prištini i potpisanih sporazuma koje garantuju EU i OEBS, SPC je upozorila međunarodne predstavnike na potrebu za posebnim mehanizmima zaštite, dodaje se u objavi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike