Sramno! Kosovska policija zaustavila sveštenike i legitimisala ih: Zabranila im služenje liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini

02.06.2022

06:24

1

Jutros oko pola 5, sveštenstvo iz crkve Svetog Nikole je krenulo da služi svetu liturgiju povodom Spasovdana u hramu Hrista Spasa u Prištin, ali su sprečeni

Sramno! Kosovska policija zaustavila sveštenike i legitimisala ih: Zabranila im služenje liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini
Copyright Hram Hrista spasa u Prištini, Kosovo onlajn printscreen

Prištinski paroh Staniša Arsić rekao je da im je kosovska policija jutros zabranila služenje liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini povodom praznika Spasovdana.

- Jutros oko pola 5, sveštenstvo iz crkve Svetog Nikole je krenulo da služi svetu liturgiju povodom Spasovdana u hramu Hrista Spasa u Prištini, međutim, nakon što nas je policajac legitimisao, zabranio nam je da otključamo crkvu, nakon čega je veći broj policajaca, jedan korodon od osam policajaca bio kraj nas, a sa druge strane smo primetili još dva automobila sa policijom, kako bi sprečili da održimo liturgiju - priča otac Staniša.

Otac Staniša navodi da su sveštenici sa vernicima nakon intervencije policije bili primorani da se vrate u crkvu Svetog Nikole.

- Oduzevši nam dokumenta, morali smo da se vratimo nazad u crkvu Svetog Nikole. Vladiku Teodosija smo već obavestili o slučaju i bili smo primorani da liturgiju za Spasovdan održimo u crkvi Svetog Nikole. Nisu nam dozvolili, Srbima, koji su se okupili sa sveštenicima, da prerežemo slavski kolač, i da se pomolimo Bogu za naš stradalni narod na KiM. I bez obzira što imamo odluku suda, da je hram pod patronatom crkve, da nema nikakve smetnje da tamo služimo, oni nam jednostavno to nisu dali - kazao je paroh.

Nakon ovog incidenta oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

-Nema sumnje da je ovakav necivilizacijski postupak Kosovske policije direktno dirigovan od strane vlasti u Prištini i pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na KiM, SPC i verujućem srpskom narodu. Srbima na Kosovu i Metohiji brani se da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost s kojom žive Srbi na KiM- navedeno je u saopštenju.

Da podsetimo, 10. juna 2021. godine je prvi put posle 1998. godine u hramu Hrista Spasa u centru Prištine služena je liturgija. 

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je tada Episkop Teodosije sa sveštenstvom i vernicima u nedovršenom hramu, povodom praznika Vaznesenja Gospodnjeg.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo online

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike