Jevtić se obratio međunarodnoj zajednici povodom zabrane Srbima da obeleže Spasovdan u hramu u Prištini

02.06.2022

11:24

0

Prištinski paroh Staniša Arsić rekao je da im je kosovska policija jutros zabranila služenje liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini povodom praznika Spasovdana

Jevtić se obratio međunarodnoj zajednici povodom zabrane Srbima da obeleže Spasovdan u hramu u Prištini
pristina hram spasa jevtic copy - Copyright Profimedia/ATA Images

Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić reagovao je danas na zabranu održavanja litije u hramu Hrista Spasa u Prištini te ocenio da se vlasti u Prištini pozivaju na demokratiju i vladavinu prava, ali da ih demantuju vesti o zabrani održavanja liturgije povodom Spasovdana.

Jevtić je na Tviteru, obraćajući se ambasadoru EU na Kosovu Tomašu Suniogu, izaslaniku EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku, izaslaniku Nemačke za Zapadni Balkan Manuelu Zaracinu i misijama EU na Kosovu, napisao da kosovske vlasti treba upitati zašto Srbi ne mogu da idu u crkvu.

"Kada vlasti u Prištini kažu da je Kosovo primer vladavine prava i demokratije, pogledajte samo jutrošnje vesti o Spasovdanu i pitajte ih zašto Srbi ne mogu da ide u crkvu", istakao ej Jevtić.

 

 

Prištinski paroh Staniša Arsić rekao je da im je kosovska policija jutros zabranila služenje liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini povodom praznika Spasovdana. Kako je ispričao, policija ih je legitimisala, te zabranila da otključaju crkvu. Otac Staniša navodi da su sveštenici sa vernicima nakon intervencije policije bili primorani da se vrate u crkvu Svetog Nikole.

-Nema sumnje da je ovakav necivilizacijski postupak Kosovske policije direktno dirigovan od strane vlasti u Prištini i pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na KiM, SPC i verujućem srpskom narodu. Srbima na Kosovu i Metohiji brani se da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost s kojom žive Srbi na KiM, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike