A što nebo niste zatvorili 1999?: Povodom zabrane preleta Lavrova oglasile se Bugarska i Severna Makedonija, vlasti u Crnoj Gori ćute

06.06.2022

14:20

2

Autor: I.K.

Ruski ministar otkazao je posetu našoj zemlji jer su mu zabranjeni preleti preko susednih zemalja

A što nebo niste zatvorili 1999?: Povodom zabrane preleta Lavrova oglasile se Bugarska i Severna Makedonija, vlasti u Crnoj Gori ćute
lavrov 4 - Copyright Profimedia Pixabay

Ministar spoljnih poslove Rusije Sergej Lavrov otkazao je posetu Srbiji, jer su mu tri okolne zemlje zabranile prelete. O tome je predsednika Srbije Aleksandra Vučića zvanično danas obavestio ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ovim povodom oglasilo se ministarstvo spoljnih poslova Bugarske koje je u saopštenju navelo da je odluku da odbije diplomatsku dozvolu za prelazak aviona ministra spoljnih poslova Rusije kroz vazdušni prostor te zemlje obrazložilo sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji, a pre svega na odluci Saveta EU od 31. jula 2014. godine, i odluci od 25. februara ove godine, kojom je Lavrov stavljen na listu od 670 pojedinaca i subjekata sankcionisanih od strane EU.

Zvanično Skoplje potvrdilo je takođe danas da nije dozvolilo prelet aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova preko teritorije Severne Makedonije, a premijer Dimitar Kovačevski je pojasnio da se ta zabrana odnosi na sve ruske avio-kompanije i da se avion Lavrova ni po čemu ne razlikuje.

-Doneli smo odluku, zabrana preleta ruskih avio-kompanija preko teritorije naše zemlje. Mi smo članica NATO-a, što znači da su odluke koje se donose u NATO-u i naše odluke i da imamo potpuno usklađenu spoljnu politiku sa politikom Evropske unije, rekao je Kovačevski.

Lider Levice Dimitar Apasijev kritikovao je ovakvu vladinu odluku i poručio da bi Severna Makedonija danas bila poštovana, a ne vazalna teritorija da je Skoplje svojevremeno zabranilo i prelete NATO avijacije kada je bombardovan Beograd.

Vlasti u Crnoj Gori još se zvanično nisu oglasile povodom odluke o zabrani preleta aviona Sergeja Lavrova, a podgorički portal Borba piše da je to učinio lično ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić, bez znanja premijera Dritana Abazovića. Portal je objavio dokument Ministarstva spoljnih poslova u kojem se vidi da odluka o zabrani preleta aviona ruskog ministra nije doneta na sednici vlade.

-Neverovatno zvuči da jedan ministar u vladi može samoinicijativno da donese ovakvu odluku, a da premijer i ostali clanovi vlade već dva dana ćute na ovaj skandal, piše Borba.

Predsednik Odbora za bezbednost i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kritikuje crnogorsku vlast zbog zabrane preleta aviona šefa ruske diplomatije, a predsednik DEMOS-a i predsednik parlamentarnog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić pita da li je i na kojoj sednici neki crnogorski državni organ odlučio da ne dozvoli prelet ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu na teritoriji Crne Gore.

-Da vam nije bilo Lavrova 2006. godine ne bi mogli da mu 2022. zabranite prelet preko Crne Gore koji traje dva minuta i 14 sekundi, poručio je Knežević vlastima u Crnoj Gori.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike