Ne prestaju pritisci na Srbe: Meštani opštine Štrpce pozvani u policiju zbog protesta

05.06.2022

13:45

0

Opština Štrpce, Jevtić kao i čitavo rukovdstvo, predsednik Skupštine opštine Štrpce i svi odbornici stoje uz svoje sugrađane

Ne prestaju pritisci na Srbe: Meštani opštine Štrpce pozvani u policiju zbog protesta
Dalibor Jevtić - Copyright Printscreen/YouTube/Radio Televizija PULS

Određeni broj građana opštine Štrpce pozvan je danas, po nalogu tužioca, da da izjavu u stanici policije, nakon što je protiv njih otvorena istraga zbog protesta protiv bespravne gradnje na samom ulazu u selo Sevce, saopštila je danas opština.

Opština Štrpce, njen predsednik Dalibor Jevtić, na ovo gledaju kao na, kako se navodi, još jedan vid pritiska na građane i samu Opštinu u ostvarivanju svojih prava i delovanja u cilju sprečavanja ilegalne gradnje i drugih aktivnosti usmerenih ka destabilizaciji prilika u opštini Štrpce.

"Nakon protesta građana koji je održan 21. maja 2022. godine protiv bespravne gradnje, opravdanog protesta koji je podržan i od strane predsednika opštine Štrpce, Dalibora Jevtića, otvorena je istraga protiv građana koji su protestovali i po nalogu tužioca određeni broj građana pozvan je danas da da izjavu u stanici Policije u Štrpcu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se kaže da su tog dana okupljeni meštani koji imaju poljoprivredna imanja u tom delu Sevca tražili da se uklone cevi koje je vlasnik parcele B.M. bespravno postavio u reku jer im postavljene cevi ugrožavaju mogućnost navodnjavanja njihovih imanja, i nakon odbijanja B.M. da to sam učini, meštani su odlučili da sami uklone cevi zbog ugrožavanja njihovih potreba.

Nakon što su cevi uklonjene, meštani su se mirno razišli, naveli su iz Opštine Štrpce.

Opština podseća da je vlasnik parcele B.M. na samom ulazu u selo Sevce podneo zahtev Opštini Štrpce za dobijanje građevinske saglasnosti i dozvole za igradnju objekta na pomenutoj parceli i da je taj zahtev odbijen, ali da je B.M. početkom marta meseca, iako bez ikakve saglasnosti, počeo sa izvođenjem građevinskih radova na pomenutoj parceli - trasiranje puta i postavljanja cevi velikog obima u reku Lepenac.

Opština Štrpce, Odeljenje za inspekciju, po nalogu predsednika opštine izlazi na teren i postavlja traku, sačinjava zapisnik i predaje isti vlasniku parcele B.M., ujedno i obaveštava Policiju o čitavom problemu koji je nastao.

Takođe, paralerno sa tim, veliki broj meštana se u nekoliko navrata okuplja blizu same lokacije na kojoj se dešava bespravna gradnja i ujedno odlučuje da se pokrene peticija građana sa zahtevom da se spreči ilegalna gradnja u njihovom mestu.

B.M., nakon svih ovih događaja uklanja traku koja je postavljena od strane inspekcije Opštine Štrpce i time čini krivično delo usled kojeg Opština Štrpce podnosi krivičnu prijavu protiv B.M, navodi se u saopštenju.

Peticija građana, koju je potpisalo 99 odsto meštana Sevca kao i samog predsednika opštine, odbornika i članova rukovodstva Opštine Štrpce, prosleđena je Skupštini opštine Štrpce gde je na redovnoj sednici SO Peticija građana podržana jednoglasno od strane svih odbornika, kako srpskih tako i albanskih.

Opština Štrpce, Jevtić kao i čitavo rukovdstvo, predsednik Skupštine opštine Štrpce i svi odbornici stoje uz svoje sugrađane i pozivaju nadležne insitucije da ih zaštite u ovoj pravnoj borbi a ne da građane pozivaju na odgovornost jer je pravo o pravda na strani građana.

"Posebno želimo da ukažemo na to da se već duže vreme protiv same insitucije Opštine Štrpce vodi hajka o pitanju bespravne gradnje na Brezovici pa se postavlja jednostavno pitanje: Ko se ovde zapravo bori protiv nelegalne gradnje? Ostavljamo nadležnim institucijama da svojim daljim delovanjem daju odgovor na ovo i druga pitanja koje se postavljaju na ovom primeru", saopštila je Informativna služba Opštine Štrpce.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike