Oglasila se Kancelarija za KiM nakon legitimisanja sveštenika i zabrane liturgije: To su dirigovale vlasti u Prištini

02.06.2022

07:03

0

Autor: J. S. J.

Sveštenici SPC, kako bi izbegli bilo kakav incident i zaštitili vernike, pozvali su okupljene da se upute ka Crkvi Svetog Nikole u Prištini gde je služena liturgija

Oglasila se Kancelarija za KiM nakon legitimisanja sveštenika i zabrane liturgije: To su dirigovale vlasti u Prištini
Profimedia - Copyright Profimedia

Kancelarija za Kosovo i Metohija saopštila je da su pripadnici Kosovske policije zabranili jutros nekolicini vernika i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da u Crkvi Hrista Spasa u Prištini prisustvuju i služe litrugiju povodom Spasovdana.

-Kada su se jutros vernici i sveštenstvo okupili ispred Hrama, pripadnici policije u većem broju nisu im dozvolili ni da priđu Hramu Hrista Spasa, niti da uđu u svetinju - navedeno je u saopštenju.

Sveštenici SPC, kako bi izbegli bilo kakav incident i zaštitili vernike, pozvali su okupljene da se upute ka Crkvi Svetog Nikole u Prištini gde je služena liturgija.

-Nema sumnje da je ovakav necivilizacijski postupak Kosovske policije direktno dirigovan od strane vlasti u Prištini i pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na KiM, SPC i verujućem srpskom narodu. Srbima na Kosovu i Metohiji brani se da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost s kojom žive Srbi na KiM- navodi se u saopštenju, a prenosi "Kosovo onlajn."

Kancelarija za KiM podseća da su prošle godine na ovom istom Hramu ispisani grafiti "Isus mrzi Srbe", uz brojne druge pogrdne poruke.

Krajnje je vreme da predstavnici međunarodne zajednice jasno vide s kakvim se progonom suočavaju Srbi na KiM i preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitili legitimna prava i slobode srpskog naroda u pokrajini", stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike