Lavrov o otkazivanju posete Beogradu: Desilo se nešto nezamislivo, naše odnose sa Srbijom niko neće srušiti!

06.06.2022

10:16 >> 11:02

0

Autor: N. Pavlović

Zbog poteza pojedinih evropskih zemalja, Lavrov ne može da poseti Srbiju

Lavrov o otkazivanju posete Beogradu: Desilo se nešto nezamislivo, naše odnose sa Srbijom niko neće srušiti!
sergej lavrov - Copyright Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP

Ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov, obratio se na konferenciji za medije umesto planirane posete Srbiji.

- U pitanju su odluke koje sprečavaju put u Srbiju. Desilo se nešto nezamislivo. Oduzima se pravo na ostvarivanje spoljne politike. Beograd je lišen prava da vodi suverenu politiku. U pitanju je demonstracija koliko daleko EU i NATO mogu da idu u koriušćenju najgrubljih sredstava - poručio je Lavrov.

- Nismo čuli nikakva objašnjenja, sigurno će ih biti mnogo  - dodao je Lavrov. 

Kako je poručio, ovim postupkom Zapad jasno stavlja do znanja Rusiji da će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu, ne prezajući ni od kakvih sredstava.

- Cinizam Zapada me ne čudi i jasno stavljaju do znanja da će pritiskati ne libeći se ni najnižih sredstava. Slično licemerje smo videli i ranije uključujući i u vreme bombardovanja Jugoslavije - naveo je Lavrov.

Prema njegovom mišljenju, NATO i EU plaše istine.

Lavrov je naveo da je planirano da se razmotri širok krug pitanja, da se razgovara i o našem strateškom partnerstvu, ali i o međunarodnim pitanjima.

- Očigledno oni koji vuku konce u Briselu nisu to hteli, nisu hteli da izrazimo podršku Beogradu i inicijativi Otvoreni Balkan. Sad je svima očigledno da Brisel, NATO i EU žele da pretvore Balkan u svoj projekat zvan Zatvoreni Balkan - rekao je ruski šef diplomatije.

"Naše odnose sa Srbijom niko neće srušiti"

Lavrov je konstatovao da Brisel ne želi da Moskva iznese svoj stav o nizu regionalnih pitanja.

- Naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da sruši - naglasio je Lavrov.

- U svakom slučaju, naši kontakti ne nestaju. Pozvali smo Selakovića da u najskorije vreme poseti Rusiju. Nadamo se da avion kojim on bude leteo neće biti izložen još jednom sramotnom kažnjavanju od Brisela koji je izgubio svaku pristojnost - istakao je Lavrov.

Govoreći o poseti Beogradu, Lavrov je istakao da je želeo da oda počast Oslobodiocima Beograda, u znak sećanja na srpske i sovjetske vojnike koji su pali u borbama u Drugom svetskom ratu. 

- Nikad to nećemo zaboraviti - dodao je.

Na opasku da Beograd treba da poseti i nemački kancelar Olaf Šolc kome se, navodno, nije svidelo da Lavrov učini isto, ruski političar je rekao da će ostaviti analitičarima da razmotre to pitanje.

- Ostavljam to na duši analitičara koji su to iznosili. To je ponižavajuće pre svega za takve medije - naveo je Lavrov.

Rusija ceni hrabru poziciju Srbije

- Rusija ceni hrabru poziciju Srbije i predsednika Aleksandra Vučića - naveo je Lavrov rekavši da EU upravo hoće to da svi kandidati preuzmu obaveze rusofobičnog karaktera.

- Kakvu su bezbednost ojačali Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji? - upitao je Lavrov rekavši da mu je žao tih prijateljskih naroda.

On je dodao da Rusija nikada neće preduzimati ništa što dodatno otežava veze među narodima. "Time se bave na Zapadu", rekao je Lavrov.

O poseti Turskoj

- Turci imaju svoju poziciju koju ne kriju. Imamo neka neslaganja, ali u primeru Sirije i Libije, možemo videti da su naši lideri izrazili svoje stavove, i hoće da razmotre svoje opcije. Telefonom su razgovarali o snabdevanju hranom, situacija se pogoršala zbog zapadnih sankcija, a Zapad  je tek onda počeo da razmišlja kako da reši problem snabdevanja hranom u određenim regionima sveta - rekao je Lavrov dodavši da će sa turskim kolegama razgovarati o koridorima kojim će moći da se odvijaju isporuke žita. 

- Treba narediti Zelenskom da on naredi da se luke deminiraju - istakao je.

Politika EU na Balkanu i Ukrajini je ista

- Briselska politika na Balkanu i Ukrajini je ista, EU podržava one koji zadiru u interese pojedinih naroda - konstatovao je Lavrov.

- Samo na Balkanu Brisel podržava one koji rade na štetu Srbije, a u Ukrajini one koji rade na štetu Rusa - objasnio je Lavrov.

On je uporedio ponašanje EU i kad je reč o postignutim sporazumima gde je EU bila posrednik za Kosovo i minskog regulisanja za Ukrajinu.

Prinstcreen Sputnik
 

- Brisel je svečano obećavao da će podržati specijalni status i za sever Kosova, i za Donbas, čime bi se dozvolilo da Srbi na KiM govore na srpskom, a Rusi u Donbasu na ruskom jeziku, što su identični dogovori o pravima nacionalnih manjina. U oba slučaja, EU je doživela sramni neuspeh - rekao je ruski diplomata.

Podsetimo, prethodno je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko informisao predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o razlozima koji su onemogućili dolazak Sergeja Lavrova u Beograd.

- Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me je o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju - naveo je Vučić.

Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je trebalo da poseti Beograd danas i sutra.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, poručila je da Moskva nije ta koja pravi novu "gvozdenu zavesu", već da je Evropa ta koja ograđuje Rusiju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike